Руският опозиционер Алексей Навални бе залят със зельонка - медицински разтвор, използван за дезинфекция на кожата. Новината съобщи самият Навални в профила си в туитър. В резултат на нападението той е получил химическо изгаряне на лявото око.

Навални бил атакуван вчера от неизвестни пред входа на оглавявания от него Фонд за борба с корупцията (ФБК) в Москва. Това станало, докато блогърът се отправял за участие в Global event forum.

Пред ФБК той бил пресрещнат от двама-трима младежи. Те първо му поднесли цветя, след което един от тях му пръснал зельонката в лицето. Нападателите се оттеглили веднага. Единият от тях казал на Навални: "Изчезвай в твоята Америка!"

"Цялото ми ляво око е зелено. И зеницата, и роговицата", написа Навални в туитър.

Повикана била полиция. Пазителите на реда обаче не пожелали да прегледат записите от охранителните камери на входа на бизнес центъра, където се намира ФБК. Там те биха могли да идентифицират нападателя. По-късно един от сътрудниците на Навални публикувал в туитър снимка от камерата, на която се вижда човекът, залял опозиционера.

От охраната на бизнес центъра заявили по-късно, че всички охранителни камери са развалени и не работят.

Бинтовано бе цялото лице на Навални.
Няколко часа след нападението обаче опозиционерът се показа на улицата.

Леонид Волков от ФБК съобщил, че всички знаели за предстоящото участие на Навални в Global event forum. И противниците му разпространявали в социалните мрежи призиви от рода на "Дайте да го пресрещнем" и "Да го залеем".

Само преди месец - на 20 март, Навални също бе залят със зельонка. Това стана в уралския град Барнаул, където той пристигна.

Алексей Навални е твърдо решен да се кандидатира за прездидент на изборите през 2018 г. През март той получи условно 5 години затвор, защото бе признат за виновен в тежко престъпление. А такова провинение е придружено със забрана за кандидатиране. Въпреки това обаче Навални не прекрати кампанията си и обжалва присъдата в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

Блогърът предизвика и най-големите протести в Русия от 5 години насам. На 2 март ФБК огласи филм разследване "Това не ви е Димон". В него се твърди, че премиерът Дмитрий Медведев получил подкупи в размер над 1 милиард евро и се сдобил с несметни богатства.

На 26 март имаше протести срещу Медведев мв цяла Русия Само в Москва бяха арестувани над 1000 участници. Задържан бе и Навални, който бе осъден на 15 дни административен арест и глоба в размер на 20 000 рубли (323 евро).

Вечерта Навални участва в шоуто по личния си канал.

Зельонката, с която вече два пъти заливат Навални, се превърна в едно от любимите средства за борба срещу опозицията в Русия, отбелязва Нюз.Ру. Ден преди нападението срещу блогъра в град Йошкар Ола бе залята Галина Сидорова - сътрудничка на Общността на разследващите журналисти. Същия ден в Ставропол два пъти бе залят блогърът опозиционер Иля Варламов.