Ръководителите на делегациите на ЕС, САЩ, ОССЕ и НАТО в Македония осъдиха в съвместно изявление безредиците и насилието в Скопие от последните дни, предаде БГНЕС.

Те отправиха послание към гражданите за въздържание, избягване на провокации и запазване на спокойствие.

„Осъждаме организираната атака срещу парламента на 27 април. Изразяваме сериозна загриженост, че властите не са успели да я предотвратят и не дадоха необходимата сигурност на членове на парламента и присъстващите журналисти. Нападението на държавна институция, която е в основата на демокрацията, е нападение срещу самата демокрация.

Очакваме, че за тези престъпления бързо ще бъде проведено разследване, а организаторите и извършителите ще бъдат изправени пред съда. Също така очакваме, че държавните институции бързо ще направят важните изводи и ще предприемат необходимите мерки“, пише в обръщението.

Дипломатите призовават всички лица да се държат отговорно и да допринесат за спокоен, демократичен процес.

„С насилие страната и обществото не могат да вървят напред“, се казва още в изявлението.

БГНЕС припомня, че политическото напрежение в Македония взе връх в четвъртък вечерта, когато опозицията, заобикаляйки процедурата, пристъпи към избор на председател на парламента в лицето на етническия албанец Талат Джафери, член на Демократичен съюз за интеграция. Той бе избран от депутати на Социалдемократическия съюз (СДСМ) и още две албански формации. Минути след това депутатът Зекирия Ибраими от една от албанските партии „Беса” взе думата и започна да пее албанския национален химн.

Всичко това стана в момент, когато пред парламента се провеждаше поредният марш на общественото движение „За единна Македония”. От февруари то протестира срещу налаганата отвън на страната т.нар. албанска платформа и настоява за нови избори.

Депутатите от СДСМ и от албанските партии бяха заключени в зала за пресконференции, заедно с група журналисти, но протестиращите успяха да влязат там. Зоран Заев и други негови депутати съпартийци бяха бити от протестиращите. Самият Заев бе с разкървавена глава.

В хода на сблъсъците пострадаха над 100 души. В един момент президентът Георге Иванов излезе с обръщение и призова политическите лидери в страната на консултации за намиране на изход от политическата криза.