Бившият министър-председател, бивш лидер на СДС и основател на ДСБ Иван Костов предупреди, че най-големите рискове пред България остават и сред тях е рискът от разрастване на влиянието на Русия. Пред Дарик радио Костов припомни, че по време на предизборната кампания БСП се обяви в пряка защита на руските интереси.

"За съжаление този риск се случва, дори никой нищо друго да не прави, т.е. ако няма противодействие", каза Костов.

Бившият премиер даде пример с други държави, които организирано се защитават от пропагандната война на Русия. България обаче не е сред тях.

Иван Костов определи като руска пропаганда и спекулациите за „Велика Албания“ и евентуалната заплаха от превръщането на Македония в двуезична държава.

"Велика Албания е мит. Не може да се прекрояват така граници. Това са спекули, това е руската пропаганда. Тя прониква през някои български анализатори, които остават верни на Кремъл", каза още той.

Според Иван Костов, територията на Македония се превърна в поле, в което се сблъскват две тенденции.

"Едната – на НАТО, е да се демократизират страните по образец на либералната демокрация, така както се счита, че ще бъдат готови да влязат в ЕС. А другата е да бъдат държани като пример за крайно неуспешната европейкска политика първо на разширение, а после – на интеграция, което Русия твърди".

Костов оцени позитивно първите 100 дни от управлението на американския президент Доналд Тръмп.