Британецът Антъни Джошуа спечели с технически нокаут в 11-ия рунд срещу украинеца Владимир Кличко в мач за три световни титли по бокс в тежка категория на стадион "Уембли" в Лондон.

Пред 90 000 души в Храма на футбола, който тази нощ бе храм на професионалния бокс, Джошуа триумфира в предпоследния рунд срещу ветерана Кличко. 27-годишният британец два пъти (общо три) свали именития си съперник (41 г.), преди съдията на ринга да прекрати срещата и да спаси украинеца от ефективен нокаут.

Двамата титани ще вземат по 10 милиона паунда. Заложени бяха три шампионски пояса на 3 от федерациите. Битката ще генерира поне 100 милиона паунда от приходи от билети, платени тв канали, реклами и т.н.

Победителят Джошуа би трябвало да срещне Кубрат Пулев, въпреки че на този етап такъв мач не изглежда вероятен. Много по-реално е Антъни да се излезе срещу сънародника си Тайсън Фюри и с американеца Донте Уайлдър, който бе на "Уембли" тази вечер. Възможен е и реванш с Кличко, който обяви за такава клауза в договора след боя.

Тук проследихме мача Джошуа - Кличко рунд по рунд.

Най-хубавите места на арената бяха заети от звезди като Арнолд Шварценегер, съпругата на Кличко - холивудската актриса Хейдън Пенетиър, бившият шампион в тежка категория Ленъкс Луис, легендата Ивендър Холифийлд, футболни звезди като Рио Фърдинанд...

Джошуа излезе на ринга със специална церемония, имаше заря, с огън изгряха инициалите му AJ. Британецът бе стъпил на специална платформа. За разлика от него Кличко се появи на арената доста по-скромно.

Химните на Украйна и Великобритания се изпълниха акапелно от певици. 41-годишният Кличко излезе в 69-ия си мач, а за Джошуа (27 г.) това е двубой №19 (все победи с нокаути). Двубоят подобрява рекорд по посещаемост за бокс във Великобритания.

I рунд

Ляво кроше в главата на Кличко. Двамата започват предпазливо, напълно според очакванията. Дебнат се. И дясно кроше на сметката на британеца. Равностоен рунд с превес на Джошуа.

II рунд

Дясно кроше за украинеца. Джошуа направи серия в главата и тялото на Кличко. Рунд за Джошуа - отново с минимална преднина.

III рунд

Дясно и ляво кроше за Антъни, който опитва да засили темпото в мача. До момента защитата на Владимир е добра, но той прави много малко в атака. Още една комбинация за представителя на домакините. Ударите все още не са много чисти.

IV рунд

Светкавичен десен прав за Кличко, следва още един. Британецът отвърна с дясно кроше, което попадна в главата на неговия съперник. Дясно кроше за Джошуа. Обърна този рунд и го спечели след лошото начало.

V рунд

О, Боже! Страхотно начало на Джошуа, който стовари няколко удара в главата на Кличко. Нокдаун! Кличко е на пода! Уникална серия на Антъни, която се е сторила безкрайна на украинеца. Той обаче стана и отвърна със стоманени удари. Показа, че е Кличко! Невероятен рунд! Джошуа спечели, но беше много близо до нокдаун. Големият шампион и ветеран показа зъби.

VI рунд

Лицето на Кличко е обезобразено, но не и духът му. Англичанинът е в тежко състояние. Нокдаун! Джошуа е на земята след ъперкът. Какъв обрат?!? Кличко бие Джошуа като малко дете. Рунд за Владимир, който пропусна нокаут. 

VII рунд

С аркада на лявото око Кличко е в настъпление. Джошуа приканва Владимир да го удря, но никак не изглежда свеж и експлозивен като в началото. Украинецът праща прави удари в главата му. Никога досега Джошуа не е боксирал повече от 7 рунда в своята кариера. Сега ще му се наложи. Той обаче не изглежда уверен.

VIII рунд

Размяна на удари. Леви прави в полза на Кличко. Десен прав за Владимир. Рундът отива на неговата сметка.

IX рунд

Джошуа опитва да се върне в мача, но трудно успява да пласира чист удар. Кличко напипа ритъма си и в този момент мачът протича по неговия сценарий. Десен прав за Джошуа, ляво кроше за Кличко. Равностоен рунд.

X рунд

Правите удари на украинеца му вършат отлична работа. Антъни опитва атаки, но не стига до тежки удари. Силно дясно кроше и ляв прав в главата на Джошуа. Отлични контраатаки за Владимир.

XI рунд

Десен прав на Джошуа, който разклати Кличко! Украинецът отново успя майсторски да се измъкне, той много се движи по ринга. О, нокдаун след стахотен ъперкът на Джошуа! Главата на Владимир здраво се разтресе. Какъв удар?! Втори нокдаун в рунда, украинецът пак е на пода! Кличко е притиснат в ъгъла във въжетата, понася удари. Край на мача! Победа с технически нокаут за Антъти Джошуа! Съдията прекъсна битката.

Светът има нов голям шампион в тежка категория на профибоска!

Чест прави на Джошуа, че вдигна ръката на Кличко след края, благодари му, обяви го за пример за подръжание, канонизира го в залата на славата на бокса. Двамата размениха комплименти. А Джошуа прикани бившият вече световен шампион и свой сънародник Тайсън Фюри да се бие с него. Фюри, който срази Кличко в края на 2015 г., бе хванат с кокаин през есента на миналата година. Предстои завръщане.

Втора поредна загуба за Владимир от британец. Но големият герой на нощта се казва Антъни Джошуа.