Китайското правителство започва дигитален проект, който да конкурира най-голямата енциклопедия - Уикипедия, съобщи Mashable.

Става дума за дигитализиране на "Китайската енциклопедия", която досега е имала две печатни издания, сравними с огромните томове на Larousse или "Енциклопедия Британика". Над 20 000 учени от ВУЗ-ове из цял Китай ще работят по новия дигитален източник на информация. Очаква се преди пускането й през 2018 г. да има готови над 30 000 статии - т.е. размерът на китайскоезичната версия на Уикипедия, и два пъти повече от "Енциклопедия Британика".

Но за разлика от Уикипедия потребителите няма да могат да редактират или добавят ново съдържание. Именно това изстреля wiki форматът, който се ползва в стотици други онлайн платформи за информация.

Според специалисти това означава, че съдържанието на новата китайска енциклопедия ще бъде внимателно редактирано и цензурирано от властите. Такъв проект е всъщност ефективен начин да се ограничи още повече достъпът на китайци до свободна информация.

В момента Wikipedia.org е достъпна дори през The Great Firewall, китайската система, която блокира множество сайтове. Но само в определена степен - статиите за Далай Лама или китайския президент Си Дзинпин са блокирани например.

Някои обаче, като китайския историк Хуан Аниан, който живее в САЩ, но е поканен да участва в писането на новата енциклопедия, са оптимисти:

"Мисля, че това се нуждае от рамка, която подчертава глобализацията, демокрацията и разнообразието. Трябва да имаме дух за запазване на историята, но и готовност за сблъсък с бъдещето."