"Изпълнете споразуменията от Минск за Украйна и тогава Евросъюзът ще може да премахне санкциите срещу Русия", обърна се към Владимир Путин канцлерката на Германия Ангела Меркел. Двамата дадоха пресконференция в Сочи след срещата си в лятната резиденция на руския лидер предаде Ройтерс.

Германската канцлерка се обърна към всички страни, замесени в конфликта, с призив да направят всичко възможно да спре огъня от двете страни в Донобас. Тя е убедена, че не се налага промяна или сключване на ново споразумение, което да смени договореностите от Минск. Просто постигнатото в там трява да бъде изпълнено.

"Обсъдихме с Мрекел необходимостта от незабавно изпълнение на минските споразумания от всичко страни в конфликта", изтъкна Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Но за реализирането на договореностите е необходим пряк диалог между Киев и Донбас, добави руският президент.

 

След това Путин премина към темата за кризата в Сирия:

"Виновните за атаката с химически оръжия в сирийската провинция Идлиб трябва да бъдат установени и привлечени към отговорност след задълбочено разследване". Той добави, че САЩ имат особена роля в проблема с кризата в Сирия и че не е възможно да се реши положението там без взаимно разбирателство с Вашингтон. 

След това господарят на Кремъл обяви, че е говорил с Меркел и на тема протестите в Русия, като й е обърнал внимание, че полицията действа по-меко в сравнение с тази в Европа.

Думата взе Меркел и разказа за перспективите за сваляне на санкциите срещу Русия.

"Бих искала да стигнем до възможността санкциите да бъдат премахнати, но при изпълнение на споразуменията от Минск", отново натърти тя.

След това канцлерката повдигна и темата за нарушаването на правата на хомосексуалистите в Чечня. Както е известно има съобщения, че в тази република хомосексуалистите се подложенви на физическо ликвидиране.

"Ние никога не сме се намесвали в политическия живот на други държави и не искаме който и да било да се меси в нашия политически живот и външната ни политика", коментира Путин. Той очевидно имаше предвид обвиненията, че Русия е повлияла на избора на Тръмп в САЩ, както и обвиненията, че руски хакери атакуват германски сайтове, за да повлияят на парламентарните избори в Германия през септември т.г., предаде Ройтерс.

Топката на същата тема пое Меркел:

"Аз не съм изнервен и притеснен човек. Ще се боря на изборите въз основа на моите убеждения. Германците много добре знаят как да се справят с фалшивите новини".

Знаем, че хакерите и киберпрестъпноста са предизвикателство за целия свят, обаче германските избори през септември ще се състоят въпреки това и се надявам, че ще имаме резлични теми за дискусия, добави тя.

Очаквайте подробности.