Президентът Георге Иванов нарушава конституцията, като не връчва мандата на македонските социалдемократи и пази управляващите, заяви лидерът на опозицията в югозападната ни съседка Зоран Заев в интервю пред сутрешния блок на бТВ.

Според него всичко случващо се в Македония е заговор от страна на ВМРО-ДПМНЕ да остане на власт въпреки невъзможността да направи мнозинство.

"Формираме мнозинство от 67 депутати от общо 120, а не ни се дава мандатът. Управляващата партия прави така, че да няма преход във властта и да няма отговорност по върховете на нашите политически опоненти. Убеден съм, че ще получим мандат от Иванов, за да можем да направим правителството, което парламентът да гласува”, заяви той.

Лидерът на СДСМ отново изказа тезата си, че нападението на протестираащи в македонския парламент е "опит за убийство", организиран от бившите управляващи. Както Заев, така и още осем депутати бяха ранени.

"Минах с няколко конеца, зашиха ме добре, сега съм добре и ще бъдем по-добре сигурно", обяви уверено Заев. "Повече от три – три и половина часа нямаше никаква помощ от полицията. Несъмнено беше опит за убийство – със заканите на тези, които ни нападаха, с пламъка в очите им, с виковете „Убийте ги!”, „Ето сега ще го хванем да го убием!”"

По негови думи атаката е станала по време на изказване пред журналисти в пресцентъра на парламента в Скопие. 

По думите му неколцина политици са били в пресцентъра на парламента, за да говорят пред журналисти и да информират гражданите за новоизбрания председател на събранието. Докато говорел Заев, вратите на парламента били отворени от депутатите на ВМРО–ДПМНЕ, така че да влезе тълпата.

"Това беше премислен сценарий на нашия политически опонент, който все още е на власт в Македония, който пет месеца след изборите няма намерение да предаде властта. Има формирано мнозинство. Когато видяха, че намерихме начин по конституция да отблокираме парламента и да изберем нов председател, те по премислен сценарий дадоха възможност – чрез отварянето на вратите от вътрешната страна, да влязат хората", разказа още той.

Той призна, че депутат от ПП "Беса" пял албанския химн, но заяви, че го осъжда, и че в македонския парламент се пее само македонски химн. Затова и седнали, когато се пеел химна. Неговата партия е в коалиция с албанската политическа сила-балансьор.