Членове на персонала на НАТО, белгийски дипломати в чужбина и клиенти на комуникационната компания "Проксимус" са между целите на информационни пирати, които са проникнали и в мрежите на кандидата за президент на Франция Еманюел Макрон и на Демократическата партия на САЩ, съобщава всекидневникът "Либр Белжик".

Атаките са извършени между 2014 и 2016 година според доклад на фирмата за киберсигурност "Тренд Микро". Хакерите са свързани с Кремъл по данни на американските служби.

Групата Pawn Storm ("Пешечна атака") според "Тренд Микро" действа от 2004 година или от 2007 година според "Майкрософт". Известна е и под други имена (Strontium, Fancy Bear, Sednit ou APT28). Занимава се преди всичко с кражби на данни. Част от тях използва, за да влияе на общественото мнение, както например с проникването в сървърите на Националния комитет на Демократическата партия. Според ЦРУ целта ѝ е била да попречи на избора на нейната кандидатка Хилъри Клинтън.

Според доклада същата група се е опитала и вероятно е успяла да проникне в джимейл пощите на няколко функционери на НАТО в Белгия. Тя е примамвала "жертвите" си да кликнат върху линк капан, от който е прониквала в компютрите им, инсталирала е там шпионски програми, позволяващи достъп до чувствителни данни и кореспонденция. 

На 18 декември 2015 година хакерите са регистрирали фалшива уеб мейл страница на "Скайнет", приложението за кратки текстови съобщения на "Проксимус", с намерението да привлекат в мрежите си нейни клиенти на високо ниво. Мислейки се, че са в мрежата на оператора, те всъщност са били в тази на хакерите. "Проксимус" е потвърдила пред "Либр Белжик" тази атака, пише изданието. Екипът по киберсигурност на компанията е затворил фалшивата страница.

Според държавния Център за киберсигурност на Белгия федералното външно министерство е обект на 130 кибератаки дневно. През 2014 година мрежата му е била блокирана от вируса "Змия".

Други жертви на "Пешечна атака" според вестника са били управляващата Християндемократическа партия в Германия, кабинетът на турския министър-председател, вестници като "Ню Йорк таймс" и турския "Хюриет", lминистрите на отбраната на Испания и Унгария, някои белгийски посолства и френската телевизионна верига TV5 Monde.