Лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен поздрави съперника си Еманюел Макрон за изборната победа и обяви партията си за главна опозиционна сила в една пренаредена политическа сцена във Франция.

Фронтът има амбицията да обедини около себе си "патриотичния" и антиглобалистки вот на парламентарните избори през юни, които ще определят реалните възможности на Макрон да изпълни обещанията си за дълбоки реформи.

Макрон спечели президентския балотаж с 65,8 на сто от гласовете срещу 34,2 на сто за Льо Пен.

Льо Пен му пожела успех "срещу огромните предизвикателства, пред които е изправена Франция".

"Искам да благодаря на 11-те милиона французи, които ми дадоха техните гласове и тяхното доверие",  каза Льо Пен. "Французите посочиха патриотичния и републикански алианс като първа опозиционна сила".

"Политическите формации, които поеха отговорността да бъде избран г-н Макрон, сами се дискредитираха", добави тя.

Първият тур, който изхвърли кандидатите на традиционните партии, е утвърдил процес на разпад във френския политически живот, каза тя.

"Този втори тур прави голямо политическо пренареждане по разлома между патриотите и глобалистите. Апелирам към всички патриоти да се присъединят към нас, за да участват в решителната политическа борба, която започва тази вечер", каза Льо Пен.

Тя съобщи, че започва реформа на Националия фронт с очевидната цел да разшири социалната му база. Според нея постигнатият резултат е исторически.

Льо Пен обеща, че в парламентарните избори след месец ще бъде на страната на тези, които искат да изберат Франция, свободата и нейните просперитет и идентичност.

"Да живее Републиката! Да живее Франция", завърши националистката.

Въпреки поражението в щаба на Льо Пен пяха "Марсилезата".

"Приветствам красивата и голяма победа на Еманюел Макрон. Тя е плод на страхотна мобилизация за Републиката и срещу омразата", написа в туитър предишният френски премиер, социалистът Манюел Валс.

В поздравително писмо до Макрон председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изтъква, че предизборният дебът е имал широк отзвук в Европа заради ключовата роля на Франция в нея.

"Радвам се, че идеите, които вие отстоявахте за силна и прогресистка Европа, която защитава всички свои граждани, са тези, които Франция ще носи при вашето президентство в дебата за бъдещето на Европа", пише Юнкер.