От 3 до 6 на сто се увеличават учителските заплати според подписания днес Колективен трудов договор между просветната министърка Анелия Клисарова, работодателските организации и синдикатите.

Според  договора от 1 септември 2014 г. се променят минималните основни заплати на учителите, педагогическите специалисти, на директорите и помощник-директорите. Младши учител, учител, педагогически съветник, ресурсен учител и възпитател ще получават стартова заплата не по-ниска от 530 лв., старши учител и старши възпитател – 555 лв.,  главен учител и главен възпитател – 590 лв., помощник-директор – 630 лв., а директор на училища, детски градини и обслужващи звена – 680 лв. Увеличението на стартовите учителски заплати  от 3 до 6 % ще се приложи след влизане в сила на съответните актове на Министерския съвет.

Нов момент в договора е и правото на учителите при излизане в пенсия да получават 8 брутни месечни заплати, а не както досега 6 възнаграждения. От това право могат да се ползват преподаватели с най-малко 10-годишен трудов стаж в едно училище. При закриване на учебно заведение преподавателите ще получават обезщетение в размер на 2 брутни месечни заплати.

Транспортните разноски на пътуващите учители ще трябва да се поемат от работодателя в размер на 85% от стойността на абонаментните карти или на билетите.

Не по-малко от 85 лв. върху заплатата ще получават преподавателите с научна степен „доктор“, а „доктор на науките“ – не по-малко от 100 лв. допълнително.