"Няма да се сбъднат мечтите на социолозите. Аз няма да стоя до печката."

Така отговори днес на въпрос на бТВ вицепрезидентката Илияна Йотова на въпроса как смята да изпълни обещанието си да покаже другото лице на нейната институция.

Почтеност и отговорност - такава оценка даде Йотова на първите си сто дни на власт заедно с президента Румен Радев.

"Мога да кажа, че ние сме почтени хора. Това се разбра дори от най-върлите ни опоненти. Имаше много митове - предричаха апокалипсис, международна изолация. Както виждате, не се получи. Няма да стане. Радев е желан партньор в Европа. Отбелязва се приносът му например за декларацията от Рим", изтъкна тя.

Йотова заяви, че амбицията ѝ е да прави друга политика за българите, живеещи извън страната. И тя не трябва да се изчерпва с даване на гражданство и паспорт. Трябва да има повече контрол в тази сфера.

Вицепрезидентката заяви, че се е зарадвала изключително от новината, че Мария Габриел ще бъде номинирана за български еврокомисар.

"Тя е колега евродепутат, работили сме много добре. Ще бъде коренно различна от всички български еврокомисари до този момент. Тя е работохолик", изтъкна Илияна Йотова.

Тя обаче категорично отказа да коментира процесите в БСП. И припомни на водещия, че е поканена в студиото като вицепрезидент:

"Няма да бъде етично, седейки отвън, да коментирам процеси, ставащи вътре в БСП. Винаги съм смятала, че партиите трябва да бъдат самостоятелни и да не се поддават на натиск."

Тя коментира и наредбата за интеграция на бежанците. Конкретният повод бе репортаж, предшестващ разговора с нея. Той бе посветен на сирийското семейство, живеещо в град Елин Пелин, което местната управа бе отказала да регистрира.

"Нямам нищо против наредбата, а съм срещу начина, по който тя действа. Не трябва правата да се прехвърлят на общините, а въпросът да се решава от изпълнителната власт", смята Йотова.