Номинацията на България за нов еврокомисар - цели 5 месеца след като Кристалина Георгиева напусна официално поста, подавайки оставка през октомври 2016-а, за да стане генерален изпълнителен директор на Световната банка, вече е факт. И тя отново е жена - евродепутатката от ГЕРБ Мария Габриел. Щом бъде одобрена - ще стане и най-младият еврокомисар в екипа на Жан-Клод Юнкер - на 38 години. А за самия Юнкер именно евродепутатката била най-подходяща да попълни състава на Еврокомисията до края на нейния мандат през 2019 г., твърди "Политико" в статия за номинацията.

Габриел се очаква да поеме ресора "Дигитализация", след като комисарят Гюнтер Йотингер го освободи още през януари, за да поеме работата на бившата заместничка на Юнкер Кристалина Георгиева, пише още изданието. Новата българска еврокомисарка се очаква да поеме и връзките на Еврокомисията с Европейския парламент.

Че именно евродепутатката е фаворит за поста се заговори още преди месеци около оттеглянето на Георгиева въпреки неписаното правило в Брюксел за Европейската комисия държавите да предлагат хора, минали през високи управленски позиции. Но - правилото е неписано, а и съвсем не задължително, когато става дума за оценени високо европолитици.

[[nid:53707]]

Родената на 20 май 1979 г. в Хаджидимово, Благоевградско, Габриел не е толкова позната за политиката на роден български терен. Защото от самото начало на кариерата си работи в Брюксел. Тя е кандидат за евродепутат от ГЕРБ на европейските избори през 2009 г. - първите, с които България изпраща свои представители в Брюксел и Страсбург за пълен мандат. И така на всички следващи евроизбори. Преди това дамата е парламентарният секретар на българската делегация в Европарламента от ЕНП.

За тези години Гарбиел расте бързо в кариерата си. В момента е един от зам.-председателите на групата на ЕНП в Европарламента - най-многобройната група в институцията. Бе избрана на поста след изборите през 2014-а. Ресорите й са връзките и работата с региона на Средиземноморието, Близкия изток и Северна Африка. Дамата е избрана и за зам.-председател на ЕНП-жени, след като година по-рано - в края на първия си мандат в Брюксел, получава наградата "Евродепутат на годината за 2013 г." за работата си във връзка с равенството между половете и човешките права. В първия си мандат работи по въпросите на Общата селскостопанска политика на ЕС - тема, важна и за България, и за ЕС. Работата ѝ е свързана с принципите за по-справедлива, гъвкава и опростена селскостопанска политика, подкрепа за животновъдите и пчеларите, подкрепа за малките и средните селскостопански производители.

Габриел е част от едни от най-важните комисии в Европейския парламент - комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), зам.-член е на комисията по външни работи. Участвала е в наблюдателни мисии като ръководител на екипа на Европарламента в страни като Сиера Леоне, Хаити, Чад, Судан, Киргизтан, Бурунди, Того... Което съвсем не значи, че не е работила и по теми, важни и за България, и за Съюза като цяло. 

Евродепутатката е омъжена за Франсоа Габриел - преди политически съветник на председателя на ЕНП Жозеф Дол, а сега част от екипа на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Мария и Франсоа се запознават в родния му град и работно място на Мария през половината от времето на пленарните сесии - романтичния Страсбург. Предложението за брак е пред... пленарната зала на Европейския парламент, разказва самата тя през 2012 г., дни след сватбата в София. Двамата имат и дете.

Часове преди номинацията на Габриел за новия български еврокомисар в нейна подкрепа се изказа и вицепрезидентката Илияна Йотова. Двете работиха доста време в Брюксел, тъй като Йотова бе евродепутат преди президентските избори, спечелени от левицата. Макар че са от различни политически семейства, Йотова заяви, че стои зад думите си, че Мария Габриел е наистина добра номинация на България.