Кабинетът "Борисов 3" вече официално номинира евродепутатката Мария Габриел за български еврокомисар. Това бе първото важно решение на първото заседание на новото правителство със стария премиер.

Кандидатурата на България за наследник на еврокомисарката Кристалина Георгиева бе представена от министърката на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева, а самата Габриел каза няколко думи след решението. 

"Преди 131 години дедите ни са написали на Народното събрание "Съединението прави силата". За мен продължението е "Обединението гради бъдещето", заяви Габриел и подчерта, че това щял да е единственият ѝ и най-голям приоритет. 

Въпреки че според правилата в евроинституциите и Европейската комисия комисарите не представляват страните си, а всички европейски граждани, Габриел обеща:

"Ще защитавам интересите на България в ЕК, ще бдя председателството ни на Съвета на ЕС да е успешно..."

Попитана как ще става това, тя заяви:

"Всеки комисар има своето място, когато заявява позиция. Всеки комисар може да наблюдава да има баланс между общите европейски политики и националния интерес. Неслучайно реферирах към авторитета, който премиерът Бойко Борисов и правителството натрупаха в последните години в Европа и институциите ѝ. Ние просто ще продължим да бъдем последователни".

Мария Габриел не се ангажира с коментари за бъдещия си ресор до края на мандата на ЕК през 2019-а. Очакванията са той да бъде "дигитализация", Тепърва обаче започвала процедурата, а тя включва и официален разговор с Жан -Клод Юнкер след номинацията. Той ще е идната седмица и на него ще стане дума за ресора. Правомощието какво портфолио да предложи на екипа си са изляцо в ръцете на самия Юнкер.

Габриел каза още, че работата ѝ досега е "низ от обединителни каузи" и даде за пример кампаниите в защита на земеделските производители, защита на правата на жените, работата ѝ за връзките със Средиземноморието и по темата миграция и опазване на границите на ЕС.

Премиерът Бойко Борисов вече е уведомил Жан- Клод Юнкер за решението на правителството да номинира Мария Габриел, съобщиха от Министерския съвет.