Древен човешки вид е населявал земята заедно с Хомо сапиенс, откриха учени.

За първи път останки от Хомо наледи са открити през 2013 г. в Южна Африка. В същата пещера наскоро са намерени други скелети, които са датирани отпреди между 335 000 и 236 000 години, което вероятно значи, че Хомо наледи е съвременник на първите модерни хора.

Лий Бергер, ръководител на изследователския екип, открил останките на хуманоида обяснява:

"Ако има един вид, споделял света с "модерните хора" в Африка, много е вероятно да има и други. Само трябва да ги открием."

Бергер и членовете на екипа му първоначално смятат, че фосилите са много по-стари.

Структурата на скелета на Хомо наледи е странен микс от архаични и модерни черти. Мозъкът му е много по-малък от този на Хомо сапиенс, а извитите му пръсти са приспособени за катерене по дървета. Краката, стъпалата и китките обаче наподобяват тези на модерните хора.

Джон Хоукс от университета в Уисконсин, автор на три доклада относно последните открития в списание "eLife", коментира:

"Някои учени смятяха, че знаят как е протекла човешката еволюция, но откритието на тези фосили, заедно с това, което знаем от генетиката, ни казва, че южната част на Африка е била дом на невиждано разнообразие."

Най-спорната хипотеза на Бергер и екипът му е, че Хомо наледи е погребвал мъртвите си - ритуал, смятан за характерен само за модерните хора. Бергер също е на мнение, че е възможно хуманоидът да е използвал огън за осветление.