Президентът Тръмп уволни директора на ФБР Коми, но може и да се каже, че го направи брутално, с което предизвика вълна от възмущение. Вече се говори за “гротескна злоупотреба с власт”, правят се и мрачни съпоставки с Никсън (37-ият президент на САЩ беше принуден да подаде оставка на 9 август 1974 г., след като започна процедура по отстраняването му от власт заради аферата “Уотъргейт” – подслушване на щабквартирата на демократите в хотел “Уотъргейт” във Вашингтон по време на предизборната битка през 1972 г. Навремето той уволни разследващия го прокурор - б. р.)

Уволнението се обосновава с поведението на Коми при разследването на имейл-аферата на Хилъри Клинтън, обвиняват го и в провал при управлението на ФБР и нанасяне на щети на ведомството. 

По-късно, дни преди президентските избори, Коми оповести подновяване на следствието и то малко, след като беше заявил, че то се прекратява. Демократите и днес не могат да му простят намесата, тъй като в нея те съзират причината за поражението на Хилъри Клинтън. Ролята на Коми по време на предизборната битка за президент и до днес е повече от оспорвана. Но не поради тази причина уволнението му породи подобна вълна от възмущение. Основание е логичното подозрение, че Тръмп е искал да се освободи от шефа на ФБР, тъй като службата води следствие срещу сътрудници от предизборния му щаб заради вероятна връзка с Кремъл. Дали тези разследвания са били горещ картоф за Тръмп? И ако Коми се е стремял към по-висок пост и е прекрачил границите на собствената си служба, защо беше уволнен сега, а не по-рано?

Вън от съмнение е, че в прерогативите на президента е да уволнява и шеф на ФБР. Но това решение, при което не може да се изключи, че е било взето в състояние на емоционална превъзбуда, дълго ще преследва Тръмп и най-вероятно той дори ще съжалява за него. Налице е подозрение за замитане на факти след всичко, което до този момент твърдеше Тръмп.

Клаус-Дитер Франкенбергер е завеждащ ресор “Външна политика” на реномирания германски всекидневник “Франкфуртер алгемайне цайтунг”, откъдето препечатваме коментара му. Преводът и заглавието са на Клуб Z.