Бившите депутати от "Атака" Николай Пехливанов и Илиян Тодоров ще бъдат назначени за областни управители - съответно на София­ -град и на София­-област. Това съобщи лидерът на партията и председател на парламентарната група на управляващите "Обединени патриоти" Волен Сидеров, цитиран от БНР.

Николай Пехливанов е строителен предприемач, има хотели по морето, зам.-председател е на Столичния общински съвет, а преди години беше кандидат за кмет на столицата. 

Илиян Тодоров беше депутат в предишните два парламента от "Атака".

По думите на Сидеров от квотата на ВМРО ще бъдат областните управители на Добрич и Русе, а от тази на НФСБ - на Стара Загора и Бургас. С назначенията ще приключи смятата на губернатори. В сряда Бойко Борисов уволни и назначи 22-ма областни управители, като на много места се върнаха хората от предишния му мандат на ГЕРБ.

 

Областен управител на Стара Загора ще е Гергана Микова. Досега тя е била директор на регионалния офис на телевизия СКАТ в Стара Загора и Пловдив. Очаква се в Бургас поста си да запази досегашният областен управител Вълчо Чолаков, който бе от квотата на СДС в Реформаторския блок, но не бе сменен и по време на служебното правителство на Огнян Герджиков.

Кабинетът днес назначи и още няколко зам.-министри. В екологията остава настоящият заместник Красимир Живков, който е на поста от 2014 г. 

Деница Сачева, която беше заместник-министър на труда и социалната политика по време на втория кабинет на Борисов, поема поста в Министерството на образованието и науката.

Заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията става Димитър Геновски. Дълги години той е заместник-изпълнителен директор в „Български пощи” ЕАД.

Амелия Гешева е назначена за заместник-министър на културата, вероятно поради заслуги като зам.-кмет по културата и туризма в Пловдив, каквато бе от 2016 г.