Снимките от Овалния кабинет от сряда - публикувани от фотографа на ТАСС, защото нито една американска медия не бе допусната вътре - са весели и безобидни. Президентът Тръмп, който ден по-рано бе уволнил шефа на ФБР, се е озъбил пред камерите и се ръкува с руския посланик Сергей Кисляк и с руския външен министър Сергей Лавров. Те също се усмихват и смеят, наслаждавайки се на иронията на момента.

Погледнете отблизо тези щастливи лица – запомнете тази картина. После обърнете внимание за момент на историята на Илдар Дадин, необикновено смел млад руснак. Дадин бе арестуван в Москва през 2015 година, една от първите жертви на новото по-строго законодателство срещу несъгласните. Неговото престъпление бе, че е протестирал мирно и постоянно, предимно като стои мълчалив на улицата, с провесен на врата плакат.

Дадин бе осъден на три години затвор в Карелия, северозападната провинция, където е Беломорско-балтийският канал – един от най-известните затворнически лагери на сталинския Съветски съюз. Далеч от столицата той открил, че изтезанията от времето на Сталин все още са в употреба. В Карелия надзирателите хвърлят затворниците в карцера още при пристигането, написа Дадин - „за да разбере веднага в какъв ад е попаднал“. След това е бил закачен за ръцете си, които са били оковани зад гърба му в белезници. Други затворници в Карелия са бити по петите, заливани с ледена вода, удряни по гърба и корема.

Защо? По времето на Сталин хората са били измъчвани, за да признаят престъпления, които не са извършили. Днес те често са измъчвани като форма на изнудване – ако семействата им платят, мъченията спират. Съпругата на Дадин – Анастасия Зотова, ми каза, че някои затворници са принуждавани да работят за надзирателите и техните семейства. И тази традиция идва от ГУЛАГ. Не е изненада, някакси, че точно в путинова Русия изтезават за пари, а не заради идеология.

Дадин е късметлия – той е образован, идва от Москва и знае как да се възползва от това, което е останало от медиите и правосъдието в Русия. Поддържаният извън страната новинарски рускоезичен сайт „Медуза“ публикува неговото писмо от затвора. Благодарение на Зотова и няколко смели адвокати той привлече интереса на омбудсмана по човешките права в Русия и бе освободен. Но неговата история е изключение. В Чечения хомосексуалните мъже са отвличани, измъчвани и убивани безнаказано от полицаи, след като властите в руската република решиха да „елиминират“ изцяло хомосексуалността. Скоро руски прокурори арестуваха и затвориха Юри Дмитриев, един от най-известните исторически изследователи на сталинизма, с изфабрикувано обвинение. Дмитриев буквално знае къде са погребани труповете – през 1990-те години той разкри стотици масови гробове, единственото останало свидетелство за масовите убийства на Сталин. Тази информация обаче се превърна в крайно неудобна в днешна Русия, която не иска повече да се дистанцира от мракобесното си минало.

Каква е връзката между тези истории и снимките от Овалния кабинет? Няма връзка. Нито Тръмп, нито Лавров, нито Кисляк изобщо се интересуват от съдбата на Дадин или Дмитриев, ако изобщо са ги чували, което е малко вероятно. Нито пък някой от тях се интересува от съдбата на Дан Хейман, репортерът от Северна Вирджиния, който бе арестуван за настоятелни въпроси към Том Прайс, секретар по здравеопазването на Съединените щати. Предстоящият процес, върховенството на закона и всички скучни правила и процедури, които осигуряват правосъдието, са безинтересни за хора, които вярват, че личната власт не може да бъде ограничавана от традиции, институции или конституции. Погледнете ги колко се радват да се видят – сравнете ги със скованите и несръчни пресконференции с демократични лидери като Ангела Меркел или Тереза Мей.

Знам, че разследването трябва да продължи, но нека съм ясна – Русия не се нуждаеше изобщо от някакъв заговор, за да подкрепи кампанията на Тръмп. Те разбират неговия характер, познават неговия цинизъм и непочтеност, алчността му е същата като тяхната алчност. И преди всичко, неуважението му към върховенството на закона е същото като тяхното неуважение към върховенството на закона. Тръмп уволни директора на ФБР, за да не го гледа повече по телевизията. Руската полиция арестува дисиденти, за да ги скрие от обществото. Не, това не е едно и също. Но не е и толкова различно.

...

Коментарът на Ан Епълбаум е публикуван във "Вашингтон пост". Преводът е на Клуб Z.