Мащабна хакерска атака блокира милиони компютри в целия свят, включително и в България в петък вечер.

Вирусът, за който се предполага, че е бил създаден първоначално в Националната агенция по сигурност на САЩ, е засегнал огромни компании, фирми и организации. Вредният софтуеър превзема твърдите дискове на компютрите, блокира достъпа до информацията и иска откуп за освобождаването ѝ.

В този случай откупът за всяка отделна машина е от 300 до 600 евро, като престъпниците искат да им бъде платено във виртуалната валута биткойн. 

Съобщения за атаката идваха от руското вътрешно министерство и руския телеком "Мегафон", испанския "Телефоника", "Португал Телеком", британската здравна система, американската куриерска компания FedEx и шведска община на 400 км северно от столицата.
По информация на Нова тв в България са засегнати обекти от значение за националната сигурност.

Засегнати са близо 100 държави, съобщава "Ройтерс". От софтуеърната компания Avast  казаха, че са наблюдавали 57 хил. зарази в 99 страни като най-засегнати са били Русия, Украйна и Тайван.

Във Великобритания беше блокирана работата на няколко болници, които са част от Националната здравна служба на Великобритания. Според британската премиерка Тереза Мей обаче атаката не е била насочена само срещу здравната служба, но е международна, насочена срещу няколко страни и организации.

В Испания министерството на енергетиката съобщи, че от хакерската атака са засегнати мрежите на испански компании от сектора на услугите, но не са пострадали самите услуги, които тези компании предлагат, нито пък потребителите на тези услуги. Сред засегнатите компании е и телекомуникационната компания "Телефоника".

Националният център за защита на критичните инфраструктури на Испания съобщи, че поддържа връзка с над 100 доставчици на електричество, на транспортни услуги, на телекомуникационни и финансови услуги относно атаката, допълва Асошиейтед прес.

В Русия водещият мобилен оператор "Мегафон", каза, че също е подложен на кибератаки, подобни на тези срещу британската здравна система. Мобилната комуникация не е била засегната, но атаката е "замразила" компютрите на офисите на компанията из цяла Русия, каза говорителят на компанията Пьотр Лидов. Откупът, който е бил искан за отключване на системата е бил от 300 долара, платени в биткойнт, допълни говорителят. Компанията е затворила повечето от офисите си през деня, но е успяла да възстанови работата на кол центъра си.

Руски медии съобщиха и за подобна атака срещу вътрешното министерство и Следствения комитет. От вътрешното министерство потвърдиха, че то е станало обект на кибератака и че са били засегнати 1000 компютри, в това число и полицейски компютри, предаде ДПА. От Следствения комитет засега отхвърлиха информацията за кибератака срещу него, допълва АП.
В Бразилия кибератаката е блокирала компютърната система на съда на щата Сао Пауло, предаде ТАСС, като се позова на местни издания.

Любопитно е, че във всяка страна съобщението, което се появява на екрана на превзетия компютър, е изписано на местен език. Искането е да се плати в биткоин и това да стане до 3 дни. В противен случай сумата за откупа ще бъде удвоена. Ако не се плати до 7 дни, "никога няма да възстановите файловете си".

Вирусът WannaCrypt действа само върху операционната система "Уиндоус", като първите съобщения за него са от февруари 2017г.

Според компютърни експерти срещу вируса вече е разработена защита, която освобождава компютрите без плащане на откуп.

В петък от "Майкрософт" разпространиха ново съобщение, в което казват, че инженерите на компанията са добавили програма за регистриране и защита от рекетьорската атака с Ransom:Win32.WannaCrypt и че си сътрудничат с колеги по цял свят за овладяване на ситуацията.