В България ние също си имаме министерство на народното просвещение и пропагандата по Гьобелсов модел – който завоалира и скрива недостатъците на упралвлението и го прави с парите на българските данъкоплатци. Това са медиите на Пеевски и еквивалент на Гьобелс за мен е Пеевски.

Когато се разобличават недостатъците на властта, включително на съдебната власт, включително на тази среща (в ЦУМ, б.р.)... Цялата машина с лъжи клевети и пропаганда се стоварва върху този, който го прави.

Така отговори тази сутрин Лозан Панова на въпрос - има ли си мафията име. Няколко пъти по БТВ председателят на ВКС каза, че не го е страх за него, а по-скоро от бездушието на обществото, което гледа и не реагира.

Казвам, че не мога да предвидя какво е в главите на хора, които мислят по различен начин. Тук съм без охрана, никога не съм имал такава охрана - не се страхувам. Просто не знам докъде могат да стигнат в усилията си да се демонизира моят образ, поясни той по повод яките младежи с агнешки главички, които го чакаха пред ВСС миналия четвъртък.

Той напомни, че същия ден на заседанието на ВСС по предложение на едва 6-има се е разисквала темата за ЦУМ -гейт и очевидно целта е била той да бъде накаран да замълчи, а темата за ЦУМ да се измести в някаква друга посока.

Не съм се уплашил.... Но това показва само едно - не че в държавата има мафия, а просто мафията си има държава.

Съдията обяви, че е напълно наясно каква канонада ще последва след това му интервю. Но направи асоциация, че той спре ли да говори, няма да има кой друг. И припомни популярното изказване на Мартин Нимьолер: "Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах, защото не бях комунист... " и т.н.

"То се прави, за да мога аз да мълча. Няма да замълча, ще го правя", каза Панов по повод невижданите канонади в кафявите медии срещу него. "Точно това е дезинформиране и дори инструктиране на институциите какво да правят – включително и ВСС", каза той.

При срещата Гергов - Дончев - главния прокурор – нямаше никаква институционална реакция. Дори напротив  - някои институции, които са по-зависими, оприличиха тази среща като едва ли не нещо тривиално и нормално.

Ние се задоволихме със самооценката на главния прокурор какво е направил и дали е нормално. Той каза, че това не е по време на избори... Имаше ли журналисти, които поне тази изпусната реплика да анализират, попита Панов.

Той обаче каза, че не се наема да отговори от името на премиера - дали Бойко Борисов се страхува от главния прокурор.

"Държавата е на колене пред главния прокурор", каза обаче Панов. 

Спомняте ли си, когато заяви (Цацаров): "Тук на тази маса няма сценаристи, има само изпълнители" (по време на опита за дебат във ВСС за ЦУМ-гейт, Цацаров се обърна с тези думи към Панов и Калин Калпакчиев, б.р.). Истината се търси от медиите – нека да разберем кои са изпълнителите. Нека да разберем и по-важното - кои са сценаристите. И ако главният прокурор смята, че има такива, нека да разберем – и там ще се намери връзката между главния прокурор, Делян Пеевски и всичко друго.

"Трудно влизам в стилистиката със забити ножове и акробатиката на смешни думи. Спомняте ли си – той ме е носил на гръб - коментира Панов пък думите на Димитър Узунов, острието на мнозинството във ВСС. -  Всички вие знаете, че ми беше счупена ръката и очевидно тази стилстика и терминология ми е доста чужда."

"Моделът, който съществува и, за съжаление, се възпроизвежда, е модел, който сочи на друг вид държава – не демократична - каза още Панов. - Аз съм част от съдебната система,  която брани публичността и държавността и имам право да заявя, че медиите променят диалога за реформа в съдебната система. Напълно осъзнавам след това интервю какво ще се случи с атаки по отношение на мен, каза съдията и припомнни, че медиите за пръв път са залегнали и в мониторинговия доклад на ЕК.

По повод на повтаряните под строй атаки, че се е срещал с адвокат Иван Тодоров - издател и собственик на кантора, той каза, че това е било единствено през през 2009 г., когато е издал книга за административното правосдие с помощта на издателство "Сиела", и я е обсъждал с Тодоров.

Панов за пореден път каза, че няма политически амбиции:

Това, че човек изразява своята обществена позиция, не ознаава, че има политичеси амбиции и намерения. Казах го преди много месеци, включително за питанията към мен дали ще ставам президент.

Ако някой е имал такива планове, би било коректно да се обърне и да ме попита - каза той.

Той заяви категорично, че е председател на ВКС и трябва да изкара мандата си.