Вероятното успешно изстрелване на севернокорейска ракета, чийто обсег е от среден до голям, показва значителен напредък в опита сталинистката държава да се сдобие с междуконтинентална балистична ракета.

Това съобщиха днес наблюдатели, цитирани от Ройтерс.

Ако предположението се окаже вярно, то ще бъде тревожен знак за Корейския полуостров и САЩ.

Ракетата бе изстреляна в неделя под личното наблюдение на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Днес режимът в Пхенян обяви, че целта на изстрелването е била проверка на способността на ракетата да носи "голяма и тежка ядрена бойна глава".

Ким обвини САЩ, че сплашват страни, които нямат ядрени оръжия. Той предупреди Вашингтон да не подценява реалността, че Съединените щати са в обсега на ударите на КНДР, съобщи официалната агенция КЦНА.

От американското военно тихоокеанско командване обаче заявиха вчера, че видът на изстреляната ракета е "несъвместим" с междуконтинентална балистична ракета. Южнокорейската армия отхвърли твърденията на Севера за технически напредък по отношение на завръщане в атмосферата.

"Смятаме, че възможността за това е слаба", заяви Ро Дже Чхон - говорител на южнокорейския офис на съвместното командване на началник-щабовете.

Ракетата падна в Японско море недалеч от бреговете на Русия. Изстрелването ѝ бе окачествено от САЩ като послание към Южна Корея, чийто новоизбран президент Мун Дже Ин встъпи в длъжност преди броени дни. Той обеща да ангажира КНДР в диалога за разоръжаването.

Мун изпрати днес свои специални емисари в САЩ, Китай, Германия, Япония и Русия. Те трябва да обяснят плановете на правителството му и политиката към Пхенян.

Северна Корея отдавна се опитва да разработи ядрена ракета, способна да достигне САЩ, като прелети близо 8000 километра. Това вероятно е най-голямото безпокойство на американския президент Доналд Тръмп в сферата на сигурността.

Режимът в Пхенян редовно показва ракетите си по време на военни паради.

През април Тръмп заяви, че е възможен голям конфликт със Северна Корея, но той би предпочел дипломатическо решение. Президентът на САЩ обеща също така да попречи на КНДР да бъде в състояние да удари страната му с ядрена ракета. Според експерти Пхенян може да има такава възможност малко след 2020 г.

Последното изстрелване показва, че КНДР е предприела стъпка в тази посока, смятат анализатори.

Новата балистична ракета се нарича "Хвасон-12". Тя била изстреляна на максимален възможен ъгъл, за да не засегне съседните страни, твърди пхенянската агенция КЦНА. Ракетата прелетяла 787 километра, след като достигнала височина от 2111 километра.

Тези подробности в голяма степен съвпадат с оценките, направени в Япония и Южна Корея. Те показват, че ракетата е летяла по-високо и по-далече от тези със среден обсег, с които Пхенян извърши изпитания в същоя район през февруари.

Северна Корея няма правото да разработва ядрени оръжия и ракети. Забраната е наложена с резолюции на ООН. От началото на 2016 г. обаче режимът на Ким Чен проведе вече пет ядрени опита и изстреля серия ракети.

Таззи вечер Съветът за сигурност ще заседава извънредно и ще обсъжда последното изстрелване. Това ще стане по настояване на САЩ, Южна Корея и Япония.

Според експерти, ако ракетата вчера е била изстреляна по стандартна траектория, обсегът ѝ е щял да бъде най-малко 4000 километра. Това представлява невиждано досега равнище на действие ня севернокорейска ракета, предупредиха от базирания във Вашингтон проект "Северно от 38-ия паралел".

"Това, изглежда, не е само демонстрация на балистична ракета със среден обсег, която би позволила на КНДР да разчита, че ще удари американската база в Гуам. Но по- важното е, че тя може да представлява съществен напредък в разработването на междуконтинентална балистична ракета", се казва в анализ на групата.

Гуам е владение на САЩ в източната част на Тихия океан, между Азия и Австралия.

КЦНА обяви също, че изстрелването е било проверка на насочващи и стабилизиращи системи и на надеждността на нов двигател, както и на самонасочваща се бойна глава, която оцеляла в най-лошата възможна ситуация за обратно навлизане в атмосферата и била прецизно детонирана.

Ако това е вярно, ще се окаже, че програмата на КНДР за междуконтинентални балистични ракети е напреднала по-бързо от очмакваното. Така смята Ким Дон Юб от Института за проучвания на Далечния изток към южнокорейския университет "Кюнгнам". Според него траекторията на ракетата показва, че Пхенян тества технологиите за завръщане в атмосферата в условията на полет.