Брутният вътрешен продукт (БВП) на България нараства с 3,4% през първото тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на 2016 г. Това показват експресните оценки на сезонно изгладените данни, разпространени от Националния статистически институт (НСИ). 

Тези данни дават най-ранната картина на българската икономика, защото са публикувани веднага след края на отчетното тримесечие, като се използва непълна информация. 

Въпреки че предстоят ревизии и актуализации, може да се направи изводът, че за пореден път силното вътрешно търсене и износът са основен двигател за растежа. 

Министерството на финансите очаква БВП да нарасне общо с 3% за цялата 2017 г., обяви ресорният министър Владислав Горанов. 

Според пролетната макроикономическа прогноза на Европейската комисия икономическият ръст ще се забави до 2,9% тази година в сравнение с 3,4% през миналата. Същите са и очакванията на МВФ. 

Всички прогнози, които български и международни финансови институции разработват за следващите години, са на нивата около три процента. 
Само премиерът Бойко Борисов видя потенциал за 6% ръст и то още през 2018 г. 

Според експресните оценки на НСИ за първото тримесечие на 2017 г. БВП в номинално изражение достига 19,6 млрд. лв. Реализираната добавена стойност е 16,8 млрд. лв.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (87,6%), което в стойностно изражение възлиза на 17,2 млрд. лв. 

Износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно със 7.2 и 10.6%.