На 71-годишна възраст почина проф. доктор Лъчезар Цоцорков - шеф на Надзорния съвет на "Асарел Медет", най-голямата компания за открит добив и обогатяване на медни руди в България. 

Цоцорков е един от учредителите на Българската минно-геоложка камара, чийто председател беше до края на април 2017 г., когато бе сменен от Николай Вълканов. Оттам неофициално потвърдиха информацията, че е починал след дълго боледуване от рак. 

Цоцорков беше почетен професор в Минно-геоложкия университет. Носител е на най-високото държавно отличие - орден „Стара Планина“ I степен и е почетен гражданин на Панагюрище и Стрелча.

Цоцорков е известен дарител и меценат. В годините той подкрепя най-различни каузи, като един от последните му проекти е финансирането на най-модерната болница в Панагюрище. 

През миналата година "Асарел Медет" беше обявена за най-печелившата българска компания в сектора "Добивна индустрия", а Цоцорков получи голямата награда на КРИБ за цялостен принос в развитието на българската икономика.

Учен, професор по геология, пътешественик, последовател на делото на братя Евлоги и Христо Георгиеви, Цоцорков многократно е удостояван с наградата „Златен век” от Министерството на културата.

Той е единственият българин, чийто крак е стъпвал и на Северния, и на Южния полюс.