Държавата ще плаща за всички инвитро процедури. Това е решение от днешното правителствено заседание като новината слезе да огласи на журналистите лично премиерът Бойко Борисов в компанията на представителки на фондация "Искам бебе", две руси момиченца и специалиста по репродуктивно здраве д-р Георги Стаменов. 

"В днешното заседание на Министерския съвет сме приели доклад на правителството, който безлимитно осигурява финансирането за необходимия брой процедури, колкото докторите и медицинският персонал преценят, че е целесъобразно, и ефективно, и щади жените", разясни премиерът.

"Изцяло даваме възможност на докторите да определят колко - 3-4-5-6 - колкото преценят", обяви Борисов. 

Той бил чул много неверни твърдения, че властта се е отказала от обещанията си да се бори с демографската криза. 

"Преодоляването на някои от проблемите, породени от демографската ситуация на страната ни, бе сред нашите основни приоритети преди изборите. Сред нашите предложения в тази област бе премахването на ограниченията, свързани с финансирането на определен брой ин-витро процедури. Чух многократно неверни твърдения, че сме се отказали от това свое обещание, закъсняхме със 7 дни, защото трябваше не само да се осигурят парите, но и съответният инструмент това да се случи на практика. За 2016 г. за процедурите в областта на тази политика бяха осигурени 12 млн. лв. Продължаваме с министрите и екипите им да работим и по други задачи, с които да гарантираме устойчивото и възходящо развитие на България", похвали се Борисов.

За да подкрепи добрата новина беше поканен и всепризнатият специалист по инвитро д-р Стаменов. 

Д-р Георги Стаменов, финансовият министър Владислав Горанов, здравния Николай Петров, председателката на фондация "Искам бебе" Мария Янева и майка с две руси момиченца присъстваха на съобщението, че вече няма да има ограничения на броя на финансираните от държавата инвитро процедури.

"Благодарим на правителството за подкрепата. Предложихме фонда за инвитро да започне да работи по-бързо и на подалите документите да бъдат одобрявани в рамките на 5-6 месеца. Предложихме да има 4 опита - всички неуспели да могат да кандидатстват по още един път, което ще е страхотно", каза той. Д-р Стаменов обясни, че се обръща внимание и на хората с онкологични заболявания, фондът ще дава средства и за замразяването на клетки при онкоболни. Медицината е много напреднала и дава възможност на хора с онкологични заболявания да се излекуват, но при лечението те губят възможността си да имат деца.

Накрая докторът обобщи: "Всяко бебе, което иска да се роди в България, ще има тази възможност".

Технологично това, което днес приехме, е изменение в постановлението за изменение на държавния бюджет, разясни финансовият министър Владислав Горанов. Там щяло да пише "ресурс толкова, колкото е необходим".

Добрата новина идва на фона на нови скандали, свързани с коалиционните партньори на ГЕРБ в управлението от "Обединените патриоти".

Във вторник се състоя и първият протест на природозащитници срещу кабинета "Борисов3". След него от ГЕРБ спешно решиха да оттеглят закона за строежите по Черноморието, чийто главен двигател беше Валери Симеонов.