Финансовият министър Владислав Горанов коментира пред Нова тв скандалните назначения на зам.-министри в правителството. Той обобщи, че повечето от тези назначения са от квотата на "Обединените патриоти", а механизмът, когато става дума за техните номинации и назначения, е: патриотите предлагат, ГЕРБ одобрява.

По повод зам.-министъра на регионалното развитие Павел Тенев, който подаде оставка заради снимка с нацистки поздрав, Горанов изтъкна, че и комунизмът, и националсоциализмът трябва да бъдат осъждани.

"Вероятно се касае за нелепа шега. Нямам причина да оправдавам колегата", заяви Горанов.

Според него е нормално лидерът на НФСБ Валери Симеонов да се опита защити Тенев, за когото Горанов чул, че е добър специалист. Финансовият министър обаче призна, че няма как да се правят шеги с теми като "Бухенвалд".

На въпрос за това дали Симеонов трябва да подаде оставка, както искат от БСП, Горанов отговори:

"На БСП това им е работата, да искат оставки. Скоро бяха изборите, оценката за това кой заслужава доверие е дадена. За нас съставянето на коалицията също има определена цена. Това е най-добрата в момента коалиция. Нямаме такъв дебат, не е обсъждано такова нещо. Със сигурност и колегите от "Обединени патриоти" са разбрали, че подобна реакция е неуместна."

Попитан дали лидерът на така наречените патриоти трябва поне да се извини, Горанов отговори, че това е работа на самия Симеонов.

По повод назначения за зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, който бе уволнен в първия мандат на Бойко Борисов, Горанов също каза, че той е номинация на патриотите.

"В коалиционното споразумение е предвидено във всяко министерство обединените патриоти да имат представители. Отново говорим за представител на обединените патриоти. Не очаквайте от мен да коментирам техните предложения. Това, което те предложат, се случва. Опитваме се да сложим разграничение между политическата цена, която всеки плаща. Гледаме да няма явни престъпления, след което ги реализираме. Някой може да не ги харесва, но те спечелиха 350 хил. гласа. Те предлагат - ние одобряваме - това е механизмът", обясни Горанов.

 

Той заяви, че минималната работна заплата няма да бъде намалявана. Преди дни Върховният административен съд (ВАС) отмени постановлението на Министерския съвет, с което формално бе фиксирана минимална работна заплата от 460 лв., считано от 1 януари 2017 г.

Горанов увери, че решението ще бъде обжалвано, като пред съда ще бъдат представени всички необходими документи, за да не се стига до намаляване на минималните заплати. Според него ВАС ще се съобрази с аргументите на правителството. Той обясни, че предишният кабинет на Бойко Борисов е допуснал пропуск, за да се получи тази ситуация, като посочи конкретно за виновна администрацията на социалното министерство.

Според финансовия министър възнагражденията в страната могат да тръгнат нагоре, ако нископлатеният труд продължи своя път на изток. Като пример даде шивашката индустрия.

"Първоначално е имало най-много шивачки във Великобритания. Постепенно тази дейност е започнала да се изнася на изток. Не е ли време нископлатеният труд да продължи да се мести на изток и от България", попита Горанов.

Той разкри, че около 20% от получаващите инвалидни пенсии използват неистинска или неотговаряща на истината експертиза.