"В нокдаун съм, не очаквах такова развитие на нещата."

Това каза бившият зам.-министър Павел Тенев пред бТВ. Той подаде оставка вчера заради снимка, на която отправя нацистки поздрав.

Тенев обясни, че снимката е отпреди години, когато със съпругата му били в Музея на восъчните фигури в Париж.

"Предпочитам във всяка снимка да има някакъв ефект, сценарий. В повечето ми снимки да има хумористичен елемент. Сега, през призмата на времето, смятам, че тази снимка е много неподходяща и не отразява моята същност", каза Тенев.

Той добави, че има много други снимки и хората, разгледали всички снимки от музея, ще разберат, че е търсил друг ефект.

"Нека да кажа – да направя онзи поздрав в комбинация с това да публикувам кадъра в профила си не беше най-доброто решение. Трябваше да сваля снимката, сега разбирам, че е било важно – в този аспект не бях подготвен, мислех, че професионалната ми подготовка е достатъчна", обясни Тенев.

Той заяви, че решението за оставката е лично негово.

"Аз съм отговорен човек, разбирам как, без да искам, поставих цялото правителство в неприятна ситуация, решението беше мое", обясни Тенев.

Когато разбрал, че скандалът "взема чудовищни размери", Тенев помолил за среща лидера на НФСБ Валери Симеонов. На срещата Тенев заявил, че е редно да си подаде оставката. След това говорил с премиера Бойко Борисов, като и и от двамата срещнал разбиране и подкрепа.

Тенев каза още, че семейството му приема тежко случващото се, особено 6-годишната му дъщеря.

"Съжалявам, че първият, който хвърли камък по мен, не се свърза с мен за коментар. Може би ситуацията нямаше да ескалира дотам", каза Тенев.

Попитан за изказването на Симеонов, че и той вероятно има майтапчийски снимки от посещение в нацисткия концентрационен лагер "Бухенвалд", Тенев заяви:

"Той е сериозна личност в политиката, той си носи отговорността."

Самият Тенев познавал Симеонов от повече от две години, но не е член на НФСБ. Бил предложен за зам.-министър като експерт и заради професионалните си качества. За да влезе в министерството, той е напуснал работа. След оставката щял да си почине, а после щял да се занимава отново с нещо, свързано със строителството. Най-лошото нещо, което чул за себе си, е, че е фашист.

Тенев призова журналистите да продължат да търсят сензации, защото "не се знае кой как е прикрит, за да влезе в правителството". Той се извини на кабинета, на семейството си и каза, че хората трябва да знаят, че монетата има две страни.