"Когато се създават междуличностни конфликти между висши представители на съда, прокуратурата, следствието преди години и като кърлежи се прилепят към тях малки политически партии и фракции, нищо добро не може да очаква съдебната система"

"По всички теми на съдебната система може да се разчита на мен, но по никакъв начин да не се обслужват политически партии. Които, повтарям, със своята маломерност, с това, че не успяха да влязат в парламента, просто пречат на съдиите"

Това бе последният коментар на премиера Бойко Борисов по повод съдебната реформа. Той не уточни кои точно партии има предвид, но едва ли някой се съмнява, че става дума за т.нар. автентична десница или демократично пространство - въпрос на гледна точка.

Колко точно са маломерни тези партии? На последните парламентарни избори "Нова република", " Да, България" и Реформаторският блок общо спечелиха 295 568 гласа. А "Обединените патриоти", коалиционните партньори на Борисов взеха 318 513 гласа. (Незнайно защо от ГЕРБ непрекъснато твърдят, че гласовете им са 350 хил.)

Разликата между гласовете на патриотите и общия резултат на "маломерните" според Борисов партии е точно 22 945 гласа. С други думи пренебрежимо малка. Премиерът би трябвало да внимава, защото следващия път коалиционните му партньори биха могли да се обидят.

По-същественият въпрос обаче е друг. Невлизането на десницата или демократичното пространство в парламента е вътрешен проблем на тази общност. Ако бяха намерили начин да се обединят вероятно щяха да имат много повече от тези 295 568 гласа. Защото идеите на тези партии - за истинска съдебна реформа, за радикално антикорупционно законодателство и т.н. имат сериозна обществена подкрепа. Включително и от хора, които на последните избори гласуваха за ГЕРБ.

Така че Борисов не би трябвало да се отнася с пренебрежение към тези партии. И особено към съдебната реформа. Ако иска да изкара пълен мандат, разбира се.