Осъждането на нацизма трябва да бъде абсолютно задължително, извинението в случая е най-добрият подход, каза пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос, свързан със скандала от последните дни с Обединените патриоти, и дали започва да го притеснява тази коалиция и поведението на хора, заемащи високи постове в държавата. Радев присъства на отбелязването на 34-я конгрес на Съюза на народните читалища, предаде БТА. 

Въпросът е много по-фундаментален и принципен, каза още президентът и припомни, че на 9 май е поздравил българския народ за победата над нацизма, а повечето политици не са го направили, но сега "всички казват, че има проблем". Според мен, допълни Радев, "историческата ревизия от последните години някакси позволява пълзяща индулгенция на нацизма и това е проблемът". Точно заради тази индулгенция днес виждаме такива скандали. Дори в разделена, следвоенна Европа, имаше абсолютен консенсус и от двете страни за осъждането на нацизма, добави той. Ние трябва да продължаваме да сме единни около този консенсус във всичките му форми. 

Държавният глава подчерта, че не приема подхода на властта с уклончивите коментари, "при които те се измъкват, отчитайки професионализма на хората. Не там е въпросът, а дали ние осъждаме тези явления, или не", добави той.

Радев каза още, че е обнадежден от българското общество и от неговата реакция. Всички сме част от това общество, независимо дали обикновен гражданин или политик - тези роли се сменят много бързо, особено в наше време. Никой не се съмнява във високия професионализъм на тези хора, проблемът е на друго място.

На въпрос какво би трябвало да направи властта, за да не "действа уклончиво" президентът отбеляза, че това е въпрос на морален избор и всеки сам решава.

Държавният глава коментира и темата, свързана с искането на председателя на ВКС Лозан Панов за среща с него по повод на случващото се в съдебната система.

"Господин Панов знае много добре какви са формите на моята намеса. За мен държавата е силна институционално, когато всички институции работят според закона и проверките, които иска той, трябва да се извършат от тези институции, които имат съответните правомощия и по механизмите, които са описани в закона - ВСС, инспекторатът към него и анкетна комисия в парламента. Аз ще изкажа моето становище и за правосъдната реформа, отворен съм за диалог и смятам, че наистина трябва да има един сериозен дебат" заяви президентът.