Ако Лозан Панов желае личностно противопоставяне, аз от една страна няма да допусна той да се упражнява с името ми. От друга страна не бих въвлякъл институциите в това.

Това заяви пред журналисти в Съдебната палата Сотир Цацаров - главен прокурор на Република България, във връзка със срещата между председателя на ВКС Лозан Панов и премиера Бойко Борисов, на която са обсъждани евентуални конституционни промени в областта на съдебната реформа, предаде „Фокус”.

„Тези срещи не ме притесняват”, изтъкна главният прокурор.

Във връзка с една от обсъжданите теми на срещата, чрез нормативни промени да бъде създаден механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор, Цацаров заяви:

„За създаване на такъв механизъм не е необходима промяна в Конституцията. За създаването му е необходима промяна само в Закона за Съдебната власт и НПК. Това е едно. Второ – моят статут, колкото и странно да звучи, може би и на самия г-н Панов, е напълно еднакъв с неговия. По един и същи начин сме избирани, по един и същи начин се урежда нашият статут, по един и същи начин се урежда нашето освобождаване”.

Според Сотир Цацаров, ако бъде създаден такъв механизъм, той трябва да обхване както двамата председатели на върховни съдилища, така и главния прокурор. Той коментира и огласената в публичното пространство среща в ЦУМ между него, Георги Гергов и Сашо Дончев.

„От чисто човешка гледна точка, не мога да не съжалявам за срещата в ЦУМ. От всяка друга гледна точка мога да заявя, че тази среща нито ме притеснява, нито мога да имам някакви страхове, нито мога да се срамувам за станалото там”, заяви главният прокурор.

„Грешно е Цацаров да се срещне със Сашо Дончев и Георги Гергов, не е грешно обаче Лозан Панов да се среща в адвокатска кантора в центъра на София. За това моят призив е много прост – дайте да въведем регламент, но не само за Сотир Цацаров, а за всички”, допълни още той