Президентът на САЩ Доналд Тръмп и кралят на Саудитска Арабия Салман подписаха в Рияд днес серия от споразумения, циментиращи военното и икономическото партньорство на двете страни.

Сред тях е най-мащабната в историята на САЩ оръжейна сделка, включваща доставки на американски оръжия и военно оборудване на Саудитска Арабия за почти 110 млрд. долара. Тя влиза в сила веднага. Сделката предвижда и допълнителни продажби на оръжие за Рияд за 350 млрд. долара през следващите 10 години, предаде БТА.

Пакетът от военни споразумения за доставки на военна техника и услуги има за цел "да повиши сигурността на района на залива пред лицето на иранската агресия", заяви на брифинг за журналисти представител на Белия дом. Целта е също така да се повиши способността на кралството да подпомага контратерористичните операции в целия регион, "намалявайки бремето върху американските въоръжени сили да водят тези операции". 

Подписаните днес военни сделки, включително и споразумения в частния сектор, ще създадат десетки хиляди нови работни места в американската военна индустрия.

Според подписаните днес споразумения в Саудитска Арабия ще бъдат сглобявани американски многоцелеви бойни хеликоптери "Блекхок". САЩ ще окажат съдействие на Рияд в създаването на саудитска система за ПВО и други "умни оръжия", както и за местно производство на други видове оръжия. 
Подписани бяха и споразумения и сделки в областта на икономическото сътрудничество - меморандум между саудитска корпорация по развитие на информационните технологии и американската компания "Епъл", споразумения за сътрудничество в областта на електроенергетиката, добива на полезни изкопаеми и авиопревози. Последното предвижда закупуване на американски пътнически самолети от Саудитска Арабия.

Утвърдени са съвместни инвестиционни проекти за развитие на технологии, на инфраструктура и на жилищния сектор, а също на нефтохимическата индустрия на кралството. 

Тръмп пристигна в Саудитска Арабия на първото си задгранично пътуване като президент по-рано днес, посрещнат лично от крал Салман и с бляскави церемонии и военни почести на летището на Рияд. АП посочва, че за първи път американски президент дебютира на международната сцена с посещение в арабска и мюсюлманска страна. Следващите спирки на първото му турне са Израел и Ватиканът, след което ще присъства на срещата на върха на НАТО в Брюксел, където ще се срещне за първи път с американските съюзници от Алианса. 

След като бе разведен заедно с първата дама Мелания Тръмп из един от най-пищните дворци в Рияд, Тръмп получи лично от крал Салман най-високото саудитско отличие - орден "Крал Абдул Азиз", на името на основателя на управляващата династия. Той му се присъжда за неговите усилия за укрепването на връзките с региона. Същото отличие преди са получили руският президент Владимир Путин, британският премиер Тереза Мей и предшественикът на Тръмп - Барак Обама, който обаче бе недолюбван в Рияд заради отказа му да се намеси с военна сила в Сирия в подкрепа на бунтовниците, щедро финансирани от Саудитска Арабия. 

Тръмп и Мелания посетиха и изложба на съвременно изкуство, уредена в Кралския двор в Рияд. Първата дама на САЩ бе облечена в черна туника с дълги ръкави, голям златен пояс, но без покривало на главата си, както изискваха местните традиции. Наблюдателите веднага отбелязаха, че преди нея само неколцина най-видни западни посетителки в страната са си позволявали да нарушат този саудитски протокол. Сред тях са Меркел, Тереза Мей и Мишел Обама.

При визитата президентът се придружава и от дъщеря си Иванка Тръмп и съпруга й Джаред Къшнър. И двамата са част от екипа му в Белия дом. 
След тези пищни церемонии и след традиционното арабско кафе с кардамон 70-годишният Тръмп и 81-годишният Салман започнаха двустранните преговори. Според АП те били чути да разговарят за природни ресурси и оръжия. Кралят изразил дълбоко огорчение от разрушенията, причинени от войната в Сирия. Той изтъкнал, че преди нея Сирия била една от най-напредналите страни, преди "те да я разрушат", визирайки управляващия режим на Башар Асад.