Стенограмата от политическите консултации при президента Росен Плевнелиев за КТБ няма да даде отговор "кой откраде КТБ" и какво се е случило с банката. Стенограмата няма юридическа стойност, но има обществена стойност и аз ще настоявам тя да стане публична.

Това заяви държавният глава Румен Радев в предаването "Неделя 150" на БНР в интервю по повод 100-те дни от началото на мандата му. Той обаче обяви, че не е искал в никакъв случай стенограмата да се обявява в предизборна ситуация или в момент на съставяне на правителство.

Президентът обяви, че след като административният съд реши, че в документа от срещата на "Дондуков" 2 няма "професионална тайна", което да пречи на публикуването й, той самият е поискал становище от управителя на БНБ по случая. На 18 май Радев е изпратил и 21 препоръчани писма до всички участници в разговорите за КТБ с молба до 26 май да отговорят дават ли съгласие участието им да бъде огласено.

"До 26 май очаквам отговори, ако не дойде такъв - това ще се смята за мълчаливо съгласие. Има един политик, който още на следващия ден дойде и положи подпис, че е дава сътласие. Призовавам и останалите", каза още Румен Радев.

Президентът обясни, че според него има няколко проблема, които трябва да се решат преди оповестяването на стенограмата и един от тях е това политиците и хората, които идват на "Дондуков" 2 оттук нататък да са спокойни за разговорите, които се водят там. 

"Един от проблемите е засягането на интересите на трети лица, това са действащи политици, това е един етичен проблем за доверието в президентската институция. Недопустимо е човек, който влиза в президенството да се притеснява да говори", обясни Радев. 

Държавният глава говори по повечето актуални политически теми в продължилото повече от час интервю.

За съдебната реформа

„Президентската институция не може да бъде заложник на лични интриги в съдебната система. Нека да спазват закона, а не да призовават за неговото нарушаване. Нека да се въздържат от политически коментари. Ако искат да бъдат политици, да напуснат съдебната система“, каза президентът Радев по адрес на определени магистрати, без да назовава имена.

Държавният глава заяви, че ще приеме на среща за съдебната реформа и председателя на ВКС Лозан Панов, който вече поиска такъв разговор, но ще покани и главния прокурор, и председателя на ВАС, и правосъдния министър, и ресорния вицепремиер, и председателя на правната комисия в парламента. 

„Президентът ще допринася за върховенството на закона. Трябва да има дебат, но разговорите трябва да са изчистени от олигархични интереси и да са по същество. Трябва да говорим за цялата съдебна система, а не само за прокуратурата“, подчерта Радев.

Връщане на казармата? Нереално е

"Не можем да очакваме болният да оздравее, ако се скъса диагнозата. Ние стигнахме до днешното състояние на българската армия точно поради дълги години производство на такива доклади – розови доклади, които замитат проблемите"

Така президентът Радев коментира намерението на военния министър и вицепремиер Красимир Каракачанов да редактира доклада за състоянието на армията. Мотивът на Каракачанов бе, че песимистичните констатации обезверявал състава, а и положението не било толкова лошо. 

Държавният глава заяви, че смята, че Каракачанов ще е добър военен министър, но му припомни по повод реплики, че нямал право на своя позиция на срещата на върха на НАТО на 25 май, че "президентът се избира пряко и неговата власт не произтича от изпълнителната власт“.

Радев нарече "нереална" и идеята на "Обединените патриоти" за връщане на казармата. 

„Тази идея има своите положителни страни, но към момента тя няма как да бъде реализирана заради липсата на средства. Наборната армия изисква огромни ресурси. Трябва да се фокусираме върху проблемите на кадровата армия. Те се изключително много и трябва да решим първо тях“, подчерта Радев.

Как ДАНС разследва корупцията?

„В ДАНС нещата са много деликатни. Тя е към Министерския съвет и основната й функция е информационна. Важна е нейната работа в областта на контраразузнаването. Имам определени резерви и те са принципни към звеното в ДАНС, което се бори с корупцията. Да видим дали това звено ще посмее и ще разследва своя принципал - Министерския съвет. В Министерския съвет се разходва целият публичен ресурс. Говоря принципно, независимо кои са министрите“, каза Радев. 

Работата на ДАНС е под прякото наблюдение на премиера Бойко Борисов, според разпределението на ресорите на премиера и вицепремиерите, представени миналата седмица.