Американският президент Доналд Тръмп обърна на 180 градуса позицията си по отношения на исляма и тероризма пред 55-има лидери на Арабския свят на среща на върха в Рияд, Саудитска Арабия.

Докато по време на кампанията си републиканският кандидат заяви, че "ислямът ни мрази" и поставяше всички мюсюлмани под общ знаменател, в речта си тази неделя той ясно посочи, че САЩ не е във война с мюсюлманската религия.

По отношение на битката срещу тероризма Тръмп заяви:

"Това не е битка между различни вери, разрични вероизповедания или различни цивилизации. Това е битка между варварски престъпници, които имат за цел да унищожават човешки живот и добрите хора от всички религии, които искат да го защитят. Това е битка между доброто и злото."

Тръмп не използва термина "радикален ислям", въпреки че критикува както своя предшественик Барак Обама, така и съперницата си в изборите Хилъри Клинтън, че избягват ползването на термина. Вместо това ползва "ислямистки екстремизъм", подчертавайки политическата идеология, а не религията.

Американският президент призна, че именно мюсюлманите са тези, които страдат най-много от терористите, като цитира статистика, според която 95% от жертвите на екстремистите са именно те. Той отбеляза, че всеки път щом терорист убие невинен човек уж в името на Бога, това би трябвало да е обида за всеки вярващ.

В началото на речта си Тръмп заяви, че не смята да чете лекция на арабските лидери, а във втората част той директно заяви, че отговорността за борбата срещу терористичните групи в голяма степен лежи върху тях.

"Можем да преодолеем това зло, само ако силите на доброто са обединени и силни - и ако всеки в тази зала изпълни дълга си. Това е избор какво бъдеще ще имате и това е избор, който Америка не може да направи вместо вас. По-добро бъдеще е възможно за вас, само ако ги изгоните. Изгонете ги от храмовете си, изгонете ги от обществата си, от свещената си земя и ги изгонете от света!"

Тръмп коментира отделно и конкретно Иран, като заяви, че властите там поддържат тероризма, помагат за обучаването на терористи и са дестабилизащ елемент в региона, видимо най-вече в Сирия. Според него докато този режим не спре тези практики, той трябва да бъде изолиран от останалите в региона.

Накрая президентът отбеляза създаването на Център за таргетиране на финансирането на тероризма, който ще бъде създаден съвместно между САЩ и всички присъстващи представители на Арабския свят.

"Тук започва пътят към мир в Близкия изток и дори мир по света", заяви той.

Части от речта на американския президент бяха разпространени по-рано днес и по всичко личи, че за разлика от обикновено той е следвал предварително подготвения текст.