Кирил Киров, по известен като Киро Японеца, коментира пред бТВ казуса с Двойната къща в София, която е негова собственост. В края на миналата година статутът на тази къща като паметник на културата бе свален, което улесни плановете на Киров за строеж на бизнес център с подземен паркинг.

Според Киров общината и държавата трябва да се грижат за паметници на културата. И във Виена подобни къщи се поддържали от общината.

"От будните граждани по 20 ст.  да вземат на месец, от будните граждани да се поддържат паметниците на културата", предложи Японеца.

Той отрече да е оказвал натиск върху бившите собственици на имота, за да го купи за 125 хил. лв. И заяви, че има нотариален акт, че е платил 680 хил. евро за къщата.

"Какъв натиск, кой съм натиснал, няма натиск, чиста сделка, прозрачна! Къща с една тоалетна. Какво ми говорят, какъв грабеж", каза Киров.

И продължи:

"Арогантен, аз съм арогантен? Не е за 125 хил. лв. За какво трябва да ги натискам хората и да има физически натиск, за да купувам нещо за 680 хил. евро. Тази земя не е открадната."

Киров заяви, че не го е заболяло, когато е съборил къщата, защото това не е паметник на културата.

"Не може такива паметници на културата да има в България. Ако има паметници на културата, държавата и общината трябва да предприемат действия. Когато задължават физически лица да ги поддържат, това е много скъпо", обясни Японеца.

Според него Двойната къща не е паметник на културата, защото няма категоризация. А той самият действал правилно не само от законова, а и от морална гледна точка. Киров каза, че има план да изкупува паметници на културата, но не за да ги бута, а за да ги възстановява. Той каза, че е готов да финансира възстановяването на известната Къща с ягодите. Заяви, че може да си купи къща в Монако, но призна, че там няма да му разрешат да я разруши. Киров сподели и интересна идея - да вдигне статуя на Исус Христос на Копитото на Витоша, което според него би било атракция.

Киров отрече да се занимава с престъпления като наркотрафик и трафик на хора. Водещите му заявиха, че подобни данни са били изнесени от американски посланик.

"Американският посланик моментално трябва да отиде в затвора. Аз не съм осъден. Докато не го докажат, аз съм невинен", заяви Киров.

На реплика от водещия, че има информация, че той държи наркотрафика във Факултето, той заяви:

"Вие сте ми партньор във Факултето, работите с мен. Не можете да говорите за наркотици, по този начин ми биете по бизнеса."

Киров потвърди, че има куршум в главата си, който му е останал след един от трите атенатата срещу него. Той обаче се похвали, че е в добро здраве, тренира и тича по 10 км на ден.

"Аз се погледнах тази сутрин в огледалото - изглеждам добре", заяви Киров.

Той няма обяснение за 150 покушения срещу видни бизнесмени, които са останали неразкрити.

"Не си го обяснявам. Чии интереси са засегнали Емил Кюлев, Илия Павлов, Иван Тодоров, Фатик? Има закони във всяка държава. Могат да го вкарат в затвора, не да го убият", каза Киров.

Той каза, че знае кои са поръчителите на неговите покушения, но не е търсил отмъщение. Но допълни, че е готов да съдейства на полицията за разкриване на престъпността във Факултето.

Киров заяви, че не общува с политици. А парите си изкарвал със строителен бизнес - строи сгради, които продава или дава под наем.

"Привличам инвеститори милиардери", похвали се Киров.

По повод прякора си обясни, че е тръгнал от неговия дядо. Той го наричал Японеца, защото имал японска култура.

"Дисциплина, хранене, култура, възпитание. Искам да си направя ДНК - да видя дали съм циганин", каза Киров.

Той допълни, че все още живее във Факултето, но често пребивавал и в чужбина. Понякога помагал с пари на своите съседи, но не им искал нищо насреща.

"Винаги по време на изборите съм в чужбина", отбеляза Киров.

Каза, че се страхува за живота си и не е доволен от държавата.

"Не съм доволен от тази държава, администрацията е много тежка. Бизнесът не е доволен от държавата", каза Киров.

Според него "няма гущери, няма опашки".

"От какво да си изчистя името? Няма за какво да ме е срам. Чист бизнесмен едно към едно. В България не ви прострелват за това, че дължите на някого пари, а за това, че искат да ви вземат вашите", каза Киров.

И поясни, че в момента се движи само с шофьор.