Кървавият атентат в Манчестър снощи, при който загинаха 22 души, а над 50 души бяха ранени, повлия на котировките на паунда и още в началото на днешната търговия британската лира спадна леко спрямо основните валути. 

В същото време еврото се задържа близо до 6-месечния си пик спрямо долара, след като канцлерът Ангела Меркел каза вчера, че европейската валута е слаба.

Еврото бе подкрепено от данните за растежа на БВП в Германия – за първото тримесечие той е 0.6% на годишна база, което е най-високият му темп от година насам.

Терористичният акт по време на концерта на поп певицата Ариана Гранде, който се случи само две седмици и половина преди изборите, повлия на инвеститориските нагласи в Азия и приеманата за убежище йена поскъпна след новината за атаката. 

След близо три часа търговия в Азия британският паунд загуби 0,3% до 144,18 йени. Спрямо долара и еврото паундът спадна с 0,1% до съответно 1,2987 долара и 86,52 пенса.

В същото време доларът се понижи с 0,2% до 111,04 йени, а еврото загуби 0,3% до 124,73 йени.

Спрямо долара обаче еврото прибави 0,04% до 1,1231 долара, след като преди това в края на вчерашната търговия достигна 1,1264 долара - максимум, отчетен на 9 ноември 2017 г.

Меркел свърза отслабването на еврото с монетарната политика на Европейската централна банка и относително високия излишък в търговския баланс на Германия. Този коментар веднага оскъпи единната европейската валута и тази тенденция се запазва и днес.