Удължаване на извънредното положение, въведено след атентатите в Париж през 2015 г., ще поиска Еманюел Макрон от френския парламент.

Това става след атаката на концерт на американската изпълнителка Ариана Гранде в Манчестър, която отне живота на 22-ма души и рани 64-ма.

Извънредните правомощия, дадени на полицията, включват по-широки правомощия за издирвания, арести и обиски. 

Те бяха въведени след атентатите във френската столица през ноември 2015 г., когато загинаха 130 души. 

Извънрентото положение изтича в средата на юли, но ако парламентът одобри предложението на Макрон, то ще продължи до ноември.

Според съобщение на Елисейския дворец Макрон е дал инструкциии на правителството си да разработи допълнителни мерки за противодействие на заплахите за сигурността извън специалните правомощия, които властите вече имат, и да изготвят проектозакон, който да бъде внесен в парламента през следващите седмици.

Макрон е поискал също създаване на работна група от всички френски служби за сигурност, която да координира действията за предотвратяване на терористични атаки.

По-рано днес френският вътрешен министър Жерар Колом заяви, че френските власти са научили от британските си колеги за предполагаемо пътуване на заподозрения за атентата в Манчестър Салман Абеди до Сирия и за връзките му с ИД.

Колом изтъкна също, че сигурността на фестивала в Кан е затегната:

"Взимаме специални мерки навсякъде."

Допирните точки между атаката в Манчестър и тази в зала "Батаклан" по време на концерт  през 2015 г. не бяха пропуснати от властите. ИД пое отговорност и за двата атентата.