Двама британски туристи са спасени невредими от горски пожар в района на турския средиземноморски курорт Анталия, предаде БНР.

Пламъците бушуват от петък. Те тръгнаха ог курортното селище Кумлуджа и бързо е се прехвърлиха към съседните селища Кемер и Финике, където летуват много чужденци. Анталия е сред любимите места за почивка и на българите.

Засега няма информация за пострадали български туристи, заявиха за Клуб Z от външното ни министерство. Дипломатическото ведомство е в постоянен контакт с посолството ни в Анкара, което следи ситуацията.

"Съветваме намиращите почивашите в района на Анталия българи да спазват стриктно предписанията на местните власти. Засега нямаме основания да съветваме готвещите се да пътуват натам наши сънародници да отменят почивките си. Нямаме и такъв сигнал от турска страна. Туристите, които се смятат за застрашени от пожарите, да се обръшщат незабавно за помощ към местните власти или към посолството ни в Анкара на телефони +90 312 467 20 71 и +90 312 427 51 42. В извънработно време, след 17,30 часа, при необходимост българите да се обаждат на телефони +90 533 376 37 69+90 312 467 20 71 или +90 312 427 51 42", посъветваха от Министерството на външните работи.

Един човек е загинал в дома си, а десетки други останали без покрив над главите си в резултат на пожарите, пише в електронното си издание в. "Хюриет".

В Кумлуджа пламъците достигнали в опасна близост до хотели, пансиони, ресторанти и магазини за сувенири. Много летовници, паникьосани от страх и с викове се разбягали, за да се спасят.

7 хеликоптера, два самолета, цистерни за разпръскване на вода, булдозери и екипи на пожарната участват в спасителните дейности. Отделно около 100 души са включени в загасяването на пламъците. В района обаче духа силен вятър, който ги разпалва. Местността е гориста и стръмна, което затруднява спасителните работи, коментира околийският управител.

Синоптичната служба очаква през нощта срещу понеделник вятърът да утихне и пожарът напълно да бъде загасен. Местните власти не съобщават причината за избухването му.