Лютви Местан е поредният политик, който обяви, че е дал съгласието си стенограмата от срещата в президентството за КТБ да бъде разсекретена и разпространена публично. Това заяви самият той пред Нова тв. Днес изтича срокът, който държавният глава даде на участиците с сбирката да обявят съгласие за огласяването на стенограмата от разговора. 

Местан, който бе на заседанието на "Дондуков" 2 от 2014 г. в качеството си на лидер на ДПС, обаче нарече "лъжа" версията, че на въпросния разговор някой е предлагал затваряне на всички банки или т.нар. банкова ваканция.

"Аз не съм чул някой от ГЕРБ или Българската народна банка да е предложил да се затворят всички банки. Лъжа е, че е имало идея за затваряне на всички банки", заяви лидерът на ДОСТ тази сутрин пред Нова тв. 

Версия, че на срещата се е говорило за банкова ваканция, разпространи вчера президентът на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев, който също е участник и даде съгласието си за публикуване на документите. 

Според кулоарните слухове от времето, когато се проведе въпросната среща при Росен Плевнелиев, ако се е говорило за банкова ваканция, то е било на друга среща, посветена на КТБ, проведена в БНБ, а не на тази на "Дондуков" 2. 

По думите на Местан също е най-добре стенограмата от президентството да стане достояние на всеки. Той добави, че по време на срещата са обсъждани много варианти как и дали може да се спаси КТБ от фалит.

Досега най-сериозни съмнения за правилността на разсекретяването на разговорите изрази бившият държавен глава Росен Плевнелиев, който бе неин домакин.

Лидерът на ДОСТ разкритикува премиера Бойко Борисов и нарече "гаф" и "гавра" назначаването на Валери Симеонов за ръководител на съвета по етническите и интеграционните въпроси. 

В искането на АБВ виждаме и дългата ръка на Решетников, защото ДОСТ е с огромна геополитическа стойност. Бърка сериозни сметки, в това число и геопилитически. Миналото лято тук се подвизаваше един генерал от КГБ – Решетников. Той изложи концепция на два етапа за реализиране на руските интереси в България. Първият - спечелване на президентските избори. Вторият – след предсрочни парламентарни избори едно управление, което да извади България от ЕС и НАТО”, обясни лидерът на ДОСТ по повод искането на АБВ партията му да бъде забранена.

Местан нарече формацията на Георги Първанов "маргинализирана и със затихващи функции". По думите му у нас управление на БСП без ДПС не можело да има, затова и елиминирано ДПС не е в интерес нито на БСП, нито на Кремъл.

Лидерът на ДОСТ каза още, че президентът Румен Радев е трябвало да поиска официално извинение от руския президент Владимир Путин за изказването му за кирилицата, което Местан нарече "брутално посегателство" срещу историята и идентичността на българския народ.