Политическите партии и институциите декларират своята решителност и готовност за осигуряване на необходимия ресурс за осъществяване на всички мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната. Парите на гражданите и фирмите, вложени в банките са сигурни и гарантирани. Банките ще продължат да работят в нормален режим. България е член на ЕС, валутният борд е непоклатим и ще остане такъв до влизането на страната в Еврозоната.

Това обяви президентът Росен Плевнелиев след повече от 4 часа консултации между политическите сили.

„Разполагаме с достатъчно резарви и механизми, за да се справим с всички опити за дестабилизация, като заставаме зад всяка банка, подложена на атака. Политическите сили поставят банковата стабилност над своя интерес. Предприемат се всички необходими мерки в подкрепа на банковата и финансовата стабилност. В ход са и законодателни промени“, каза още държавният глава.

Според него няма основание и няма причини за паника. Банкова криза няма, има криза на доверието и има криминална атака. Те трябва да бъдат преодолени и преследвани с цялата строгост на закона.

„Очакваме правоохранителните органи в кратки срокове да покажат резултати, необходими са спешни действия за наказване на поръчителите“, каза Плевнелиев.

Той потвърди, че изборите ще се проведат на 5 октомври т.г. В рамките на 42-рия парламент няма да има друго правителство. Оставката на кабинета „Орешарски“ ще бъде съобразена с необходимото по конституция време запровеждане на консултации. Указът на президента за разпускане на Народното събрание ще бъде с дата 6 август, тогава ще бъде назначен и служебният кабинет.

Плевнелиев декларира, че отговорността за служебнтото правителство е изцяло негова. Преди да го назначи обаче той щял да проведе консултации с политическите сили в националния и в европейския парламент.

„Консултациите за осигураване на координация и приемственост към следващо управление ще продължат“, декларира президентът.

Още информация и снимки можете да видите тук.