"Всякаква форма на толериране на радикализми и национализми не води до добро", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред Би Ти Ви, попитан коя е най-сериозната вътрешна заплаха за националната сигурност. 

По думите му въвличането на националистически формации в управлението на страната е рисково. Затова ДПС може да подкрепя политики, които съвпадат с написаното в партийната им програма за управление, но "Бойко Борисов или който и да било няма да бъде подкрепян в толерирането на радикализми и национализми, което води със себе си рискове за бъдещето на нашата страна”.

Карадайъ обяви, че наличието на лидер като Ахмед Доган е ценно не само за ДПС, но и за страната като цяло. За отношенията си с Доган и влиянието на почетния председател на партията в "оперативната политика" Карадайъ заяви:

„Мисля, че сме достатъчно близки с Ахмед Доган, доста дълго време сме били заедно в ДПС. Не само се чуваме, а и се виждаме, говорим за всичко, което е част от живота, за политика все по-рядко. Негова идея е в ДПС оперативната част в политиката да си я вършим ние.”

За стенограмата от разговорите от 2014 г. за КТБ лидерът на ДПС каза само, че не е запознат със съдържанието, но очаква с любопитство да се запознае.

По времето, когато се случваше фалитът на банката, председател на движението бе Лютви Местан и той участваше в политическите срещи по темата. По адрес на Местан начело на партията Карадайъ заяви, че "ДПС не е и искало да сваля правителството на Пламен Орешарски". И добави:

"Ако някой от ДПС го е правил, би трябвало да си носи отговорността. Едни от причините за изгонването на Лютви Местан от движението са едноличните решения и елиминирането на колективните органи. Той имаше предупреждение на новогодишното тържество през 2014 г., че по този начин политическа партия не може да се управлява.”

ДПС не си е разваляло отношенията с Турция, категоричен беше още Карадайъ. По думите му не се е срещал с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, защото не е имало такава необходимост.