Джаред Къшнър - съветник и зет на американския президент Доналд Тръмп, не е предлагал на руския посланик Сергей Кисляк създаването на канал за връзка между Вашингтон и Москва. Инициатор бил самият Кисляк, съобщи телевизия "Фокс нюз", като се позова на отлично информиран източник.

"Руснаците, а не Къшнър, се изказаха за идеята за използването на безопасна линия между администрацията на Тръмп и Русия", твърди събеседникът.

Това станало на среща в кулата "Тръмп" в Ню Йорк през декември 2016 г. Периодът е месец след избирането на Тръмп за президент и месец преди встъпването му в длъжност.

Никога не е била обсъждана идея за постоянен канал за обратна връзка. По време на разговора станало дума само за еднократни случаи на позвъняване за обсъждане на ситуацията в Сирия. Източникът на "Фокс нюз" допълва, че срещата в Ню Йорк била заради твърденията на Русия, че политиката на предишния президент Барак Обама по отношение на арабската страна била дълбоко погрешна.

Събеседникът допълва, че Къшнър е готов да разкаже за контактите си с Кисляк и всякакви други контакти, представляващи интерес.

Същевременно от руското външно министерство заявиха, че Москва не огласява подробности от контакти на посланиците си. Така от ведомството коментираха съобщенията в медиите за срещата между Кисляк и Къшнър.

Миналата седмица в. "Вашингтон пост" писа, че именно зетят на Тръмп предложил установяването на таен и безопасен канал за връзка между щаба на Тръмп и Кремъл. Това станало на срещата му с Кисляк. На нея присъствал и съветникът по националната сигурност Майъл Флин, подал по-късно оставка заради контактите си с Русия.

Същия ден телевизия Ен Би Си съобщи, че ФБР е започнало да проверява Къшнър в рамките на разследването на руска намеса в изборите в САЩ.

Същевременно стана ясно, че Майк Дъбки - шефът на комуникациите на Белия дом, ще напусне поста си, който заемаше три месеца, предаде Ройтерс.

Новината бе обявена днес. Но се оказа, че Дъбки подал молбата си за напускане още преди началото на първата задгранична обиколка на Тръмп.