Изненада - Румен Овчаров вече няма да е представителят на държавата в "Лукойл Нефтохим" АД. Решението е взето на редовно заседание на Общото събрание на дружеството, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Това се случва "едва" на третата година, откакто предишният кабинет на Бойко Борисов наследи Овчаров като представител на държавата от времето на кабинета "Орешарски". И въпреки постоянните призиви социалистът да бъде отстранен от поста на Борисов вторият мандат така и не му стигна, за да вземе подобно решение.

Още по-интересно е кой ще наследи Овчаров в рафинерията, в която държавата има една златна акция. Това е заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, предложен за поста от "Обединени патриоти". От министерството съобщават, че за работата си като член на надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД Първанов няма да получава възнаграждение. Предстои рокадата само да бъде вписана в Търговския регистър. 

Назначението на Първанов за зам.-министър с подписа на Биойко Борисов беше силно озадачаващо, след като той бе уволнен като директор на НЕК през 2011 г. по време на първия кабинет "Борисов" от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков. Причината бе, че Първанов подписа документ за допълнение към договора за АЕЦ "Белене" с руската страна, за което нямаше мандат от принципала. 

 
Срещу връщането на Красимир Първанов в енергетиката се обавиха всички големи работодателски организации у нас - КРИБ, Стопанската камара, АИКБ и т.н. Те писаха до Бойко Борисов, но това не спря назначението формално по предложение на "Обединените патриоти".
 
Чрез представителя си в надзорния съвет държавата е собственик на т.нар. златна акция в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Това дава специфични права - участие при вземане на решения от типа промяна на предмета на дейност, прехвърляне на дружеството на трето лице, съкращаване на щата и т.н.