Това нещо святка страховито, успява да е хем грозно, хем дисфункционално и е престъпление както срещу духовността, така и срещу най-обикновения добър вкус... Що е то? На бързайте да отговаряте, че Николай Хайтов пак е създал скулптура... 

Евангелската църква в немския град Витенберг е разработила робот BlessU-2, който „изпълнява функции на свещеник“, като „благославя“ влизащите в църквата, пише православният сайт "Добротолюбие", цитирайки Mirror.

Витенберг е известен с факта, че преди точно 500 години на вратата на местната катедрала Мартин Лутер приковава своите „95 тезиса“. Това именно събитие се смята и за отправна точка за Реформацията. 

"Това е един експеримент, който трябва да доведе до дискусия в църквата", казва говорителят на Евангелската църква в Хесен Себастиан фон Герен.

По думите му роботът е поставен във връзка и по време на честванията от годишнината на Реформацията.

BlessU-2 (в свободен превод: "И вие да сте благословени...", б.р.) е в метална кутия със сензорен екран, има две ръце, както и очи и уста. На влизащите в храма роботът пожелава „приятно посрещане“ и пита даи посетителите искат благословия. Ако отговорът е положителен, тогава роботът пита каква благословия ще поискат, а след това вдига ръцете си и прочита определен цитат от Библията.

Всичко това завършва с: „Бог да ви благослови и да ви пази“. Цитатът пък, който е прочел роботът, може да бъде изпринтиран на хартия. 

От Евангелската църква утоняват, че роботът не замества свещеника и подобни роботи „свещеници“ няма да бъдат разпространявани по протестантските църкви.