Доналд Тръм ще извади САЩ от споразумението за климатичните промени, сключено в Париж миналата година, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на новинарския сайт Axios.

Изданието съобщава новината като цитира двама източници, които са имали "директна информация" и са видели подготвеното решение.

Излизането на Щатите от парижкото споразумение бе едно от най-шумно пропагандираните предизборни обещания на милиардера Тръмп. Миналата седмица той отказа да одобри договора от Париж по време на срещата на най-развитите държави в Сицилия. Преди да си тръгне за Вашингтон американският президент написа в туитър, че ще вземе окончателно решение тази седмица и ще го разгласи.

Европейските държави, както и лидерите на Г-7 оказваха натиск върху Доналд Тръмп да признае споразумението, но очевидно той твърдо е решил да спази обещанието си. 

Протести срещу намерението на Тръмп да не спазва договореностите за опазване на природата имаше в цял свят през последните месеци. 

Канцлерката на Германия Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон публично обявиха, че са разтревожени от факта, че САЩ могат да напуснат Парижкия договор. В самите Щати мненията са разделени. Иванка Тръмп е твърдо за оставане в споразумението, както и държавният секретар Рекс Тилърсън. Има обаче и големи противници на договора като сенаторът Тед Круз, който бе кандидат-президент. Самият Тръмп бе заявил, че не вярва, че затоплянето на планетата е последица от човешката дейност, а в същото време ограниченията, свързани с опазването на климатичните промени пречат на развитието на икиномиката.

Няколко щата, сред които и Калифорния, обявиха, че дори президентът да извади страната от споразумението за климата, те ще продължават да спазват приетите в Париж правила и да ги налагат в бъдеще.

195 държави подписаха договора във френската столица. Сред страните, които не го одобряват, са Сирия и Никарагуа.