Трябва ли народните представители да заявяват дали са хомосексуални? Идеята е стара - Волен Сидеров от години твърди, че има гей лобита, гей групировки и гей общности в парламента, съдебната власт и къде ли не, и те трябвало да са публични. През вече далечната 2008 г. той дори първи се похвали с откритие - имало хомосексуални в Народното събрание.

Този въпрос отново повдигна вчера лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който от трибуната на парламента се възмути, че "откровен хомосексуалист" си позволявал да поставя под въпрос дали е подходящ за делегация при папата - визирайки червеният депутат Кристиан Вигенин. А днес сложи в един кюп алкохолизма, пристрастеността към наркотиците, педофилията и "хомосексуализмът".

Според някои хора човек на публична длъжност може да крие, че е хомосексуален, тъй като българското общество е консервативно и ако тази информация стане публична, може да му навреди. И ако някой от "тъмните кръгове" го надуши, може да го изнудва...

Потърсихме в парламента днес първо депутатът от "Воля" Слави Нецов. Въпросът бе - дали наистина трябва да се задължат депутатите да обявяват сексуалната си ориентация?

"Това е лична работа, не е редно да се разкрива", отсече той, противно на лидера си. 

Нецов също така призна, че Марешки малко е прекалил в изказването си от трибуна вчера.

В Конституцията на България все пак е залегнало, че всички хора са равни по права и достойнство и не могат да бъдат дискриминирани - включително и по сексуалната им ориентация. Затова потърсихме депутатът и шеф на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов.

"Не смятам, че е разумно. Ако трябва обаче да говорим за всякакви зависимости, да, и това е зависимост", отбеляза той. 

Но върховният закон не го допуска, нали?

"Да, именно затова трябва граница за такива идеи", отбеляза Кирилов.

Макар и в една парламентарна група с Волен Сидеров, "патриотът" Христиан Митев не споделя неговото мнение по тези въпроси:

"Това за мен са някакви екзотични предложения на г-н Марешки. Не виждам с какво това ще помогне на работата на народния представител, или за някакъв конфликт на интереси. Мен лично не ме притеснява да си обявя сексуалната ориентация, но не смятам, че това по някакъв начин помага да оценим дали съответният народния представител има високи професионални и морални качества, за да е тук."

Един от най-младите депутати от БСП - Крум Зарков - също е против както идеята на Марешки, така и изказването му:

"Не само няма логика, а и е напълно недопустимо като изявление. Ние днес не го споменахме в дебата, тъй като той се разви по друг начин, но при всички случаи това също е елемент на езика на омразата, за който говорихме днес."

Попитахме г-н Зарков и дали представители на неговата партия смятат да се включи в телевизионните участия в седмицата преди 10-тия поред София Прайд - шествие в защита на правата на ЛГБТ хората в България. През последните години депутати от най-големите партии избягват темата.

"Аз трябва да призная, че не съм особен специалист по темата. Сексуалната ориентация на един човек е негов вътрешен избор, не знам дори дали е точно така да се каже, защото наистина не знам. Знам само, че в българското законодателство, включително и в Наказателния ни кодекс, има най-различни разпоредби, в които е забранено да се подлагат на дискриминация, унижение или страдание хора заради тяхната религиозност, заради техните политически разбирания или заради тяхната сексуална ориентация. Това е решено в нашето законодателство", подчерта той. "Това е много по-голям дебат от този за правата на хомосексуалните в България, това е дебатът за спазване на българското законодателство, и дали въобще правилата, които пишем, се спазват на практика."

Зарков отбеляза, че подкрепя и правото на манифестация:

"Но както хомосексуалистите, така и всички други, които манифестират, трябва да спазват и другите закони, които са законите на обществения ред. Аз съм привърженик на тезата, че всеки има право да прави това, което намира за добре в рамките на закона, без да пречи на другите. Не съм привърженик нито на тези, които заклеймяват, нито на тези, които демонстрират провокативно."

На изказванията на аптекарския бос, трансформиран в политик, реагираха и извънпарламентарните сили. От "Да, България" призоваха днес Народното събрание да се дистанцира от изказванията на Марешки и да го освободи от поста му като народен представител.

"Отправянето на подобни хомофобски изявления от най-висшата трибуна на българските държавни институции е признак за все по-задълбочаващата се ерозия на демокрацията и все по-тежкото отстъпление от зачитането на основните права и върховенството на правото в България", отбелязват хората на Христо Иванов.

Зам.-председателят на Движение "България на гражданите" Димитър Делчев пък коментира кратко:

"Работата на народния представител не е да прави списъци в НС кой какъв е, а да внася законопроекти, които ще подобрят живота на хората."