Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в Белия дом, че оттегля страната от Парижкото споразумение за борба с вредната за климата човешка дейност. По време на кампанията си под мотото "Америка преди всичко" той даде подобно обещание

"За да изпълня дълга си за защита на Америка и гражданите ѝ обявявам, че САЩ ще се оттеглят от Парижкото споразумение..., " започна Тръмп и бе прекъснат от бурни аплодисменти. "... и ще започнем преговори за по-добри условия и евентуално за съвсем ново споразумение", довърши той, съобщава "Ройтерс".

Решението да не се изпълнява нито един от поетите доброволни ангажименти влиза в сила незабавно. Федералните вноски в Зеления фонд на ООН за милиарди долари подпомагане на екопроекти и зелена енерги в развиващите се държави, които не могат да си ги позволят, спират веднага. Всички данъци, такси и регулации ще бъдат отменени постепенно.

Според изявлението на Тръмп климатичната политика на предишната администрация е струвала 2 милиона работни места, които той определи като ненужни жертви от американския народ и свиване с над 20% на редица сектори с общ ефект от близо 3 трилиона долара.

Той обеща, че САЩ ще станат "най-чистата страна в света, с най-чистия въздух" без да губят работни места. Другите държави аплодирали Парижкото споразумение, защото то нанасяло щети на Америка. "Не искам повече другите страни да ни се присмиват и докато съм президент това няма повече да става. Аз съм представител на Питсбърг, не на Париж", допълни той сред аплодисменти.

С това действие на американския президент САЩ остават в компанията на Сирия и Никарагуа, които са извън Парижкото споразумение.

Америка беше една от 195-те държави, които се присъединиха към Споразумението през декември 2015 г. Тогава САЩ пое задължението да намали нивата на вредните емисии с 28% от 26% от нивата от 2005 г. до 2025 г.  Само Китай е по-голям производител на парникови газове, като САЩ "дават" 15% от тях.

Структурата на Споразумението е такава, че напускането му от САЩ няма да автоматично да доведе до прекратяването му. Освен това ключови участници като Китай и ЕС обявиха, че ще продължат да го подкрепят.

Световните лидери се опитаха да въздействат на Тръмп да се откаже от намеренията си, които той беше декларирал още по време на кампанията си. Дори папа Франциск на тяхната среща миналата седмица многозначително му връчи своята енкликтика, посветена точно на климатичните промени и нуждата да опазваме околната среда. Натиск имаше и от останалите представители в Г-7 по време на срещата в Италия.