Трите най-големи икономики в Европейския съюз: Германия, Франция и Италия, разкритикуваха решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, предава AFP
„Ние сме твърдо убедени, че споразумението не може да бъде предоговорено“, заявиха трите държави, имайки предвид коментара на Тръмп, че Вашингтон е готов да сключи нова сделка. В четвъртък Европейската комисия обеща да продължи борбата срещу климатичните промени, след като САЩ обявиха, че се оттеглят от Парижкото споразумение за ограничаването на въглеродните емисии. 
„Парижкото споразумение ще издържи. Светът може да продължи да разчита на Европа за глобалното лидерство в борбата срещу климатичните промени“, заяви еврокомисарят за климата Мигел Ариас Канете.
Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер коментира в туитър, че оттеглянето на Вашингтон от сделката е „наистина грешно решение“. Вчера британският премиер Тереза Мей заяви, че споразумението, което САЩ напускат, защитава „просперитета и сигурността на бъдещите поколения“.
„Парижкото споразумение осигурява правилната глобална рамка за защита на просперитета и сигурността на бъдещите поколения, като същевременно запазва енергията достъпна и сигурна за нашите граждани и за бизнеса, е отбелязала Мей по време на телефонен разговор с Тръмп, съобщиха от Даунинг стрийт. 

В телевизионно обръщение френският президент Еманюел Макрон покани американските учени в областта на климата да се преместят в страната му.

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо също е разговарял с Доналд Тръмп и е изразил разочарованието си от оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата, предава CBC News
„Ние сме дълбоко разочаровани, че федералното правителство на САЩ реши да се оттегли от Парижкото споразумение“, подчерта Трюдо. „Канада е непоколебима в своя ангажимент да се бори с климатичните промени и да подкрепя чистия икономически растеж. Канадците знаят, че ние трябва да предприемем решителни и съвместни действия, за да се справим с многото трудности на променящия се климат“, допълни канадският премиер. 

Ето и пълният текст на декларацията на Меркел, Макрон и Джентилони:

 “Ние, държавните и правителствени ръководители на Германия, Франция и Италия със съжаление приемаме за сведение решението на Съединените американски щати да се оттеглят от обхватното споразумение за промените в климата.

Споразумението от Париж продължава да е жалон при сътрудничеството между нашите страни, когато иде реч да се борим ефективно и своевременно с промените в климата и да претворяваме целите на план 2030 г.

Ние гледаме на постигната през декември 2015 г. в Париж динамика като на необратим процес и сме твърдо убедени, че Споразумението от Париж не може да се предоговаря, тъй като е жизненоважен инструмент за нашата планета, обществата ни и за нашите икономики.

Ние сме убедени, че претворяването на Споразумението от Париж предлага значителни икономически шансове за благоденствие и икономически растеж в нашите страни и на глобално равнище.

Ето защо категорично потвърждаваме поетото от нас задължение бързо да претворим Споразумението от Париж, включтелно неговите цели в областта на финансирането и окуражаваме всички наши партньори да ускорят своите мерките за борба с промяната на климата.

Ние ще дадем тласък на усилията си да подкрепяме развиващите се страни, особено най-бедните и най-застрашените сред тях, при постигането на техните цели за опазването на климата.”