"Икономиката е на път да достигне най-високата си точка през следващата година, когато реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) ще доближи 4%", прогнозира главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов.

До момента очакванията за ръста на икономиката за 2018 г. варират между 3,1 и 6%. Първата по-скептична прогноза е на Министерството на финансите, оптимизмът, както обикновено, идва от премира Бойко Борисов. 
 

Въпреки несигурността около предсрочните парламентарни избори през март обаче първото тримесечие на 2017-а отбеляза силен старт на годината с ръст от 3,4 на сто. 

„Очакванията на бизнеса и домакинствата за април и май са близо до най-високите стойности, наблюдавани след 2008 г. Ускоряването на растежа през втората половина на годината ще получи подкрепа и от туризма, който след силните резултати от миналата година е на път да отчете нов сериозен ръст, ако се съди от предварителните продажби до момента“, допълни Павлов.

Лихви по кредити

"Паралелно с това бизнесът и гражданите трябва да се готвят за повишаване на лихвите по кредитите от средата на 2018 г. Този процес вече започна в САЩ и неминуемо ще се прехвърли в Европа и България, макар с малко закъснение", прогнозира изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин по време на финансовия форум "Шумът на парите". 

Статистиката на БНБ вече отчита леко увеличение. В сравнение с март по-скъпи са левовите потребителски заеми, при които годишният процент на разходите нарасна с 0,28 процентни пункта до 10,12%. Повишение има и при ГПР за жилищни кредити в евро. При тези заеми увеличението е 0,22 пр. п. до 5,04%.

Лоши кредити

В интервю за Ройтерс вчера управителят БНБ Димитър Радев заяви, че в момента се обсъждат мерки за намаляване нивото на необслужваните кредити, които все още са в тежест за добре капитализирания банков сектор на страната.
Делът на лошите заеми спадна до 13,2% в края на 2016 г. от 14,6% в края на 2015 г. До края на март лошите кредити се свиха до 12,6%. Но това все още това е над два пъти повече от средното ниво за ЕС от около 5,5%.

"Централната банка е в процес на разработване на регулаторни мерки и насоки за увеличаване на провизиите за загуби по кредити, повишено отписване на несъбираеми кредити и за насърчаване на по-консервативно оценяване на кредитите и обезпеченията", коментира Радев.

Ройтерс припомня, че проведените от централната банка през август 2016 г. проверки за състоянието на кредиторите са показали, че банковият сектор има добро ниво на капитализация и ликвидност, но също така са разкрили и наличието на слабости в някои от кредитните институции, местни собственици, в това число и в третата по големина банка в България – ПИБ.