Навикналият на мегапроекти режисьор Джеймс Камерън ще хвърли над 1 милиард долара в битката за производството на новите три филма от фантастичния епос "Аватар" (Avatar). 

Трите ленти, снимките на които започват едновременно тази година, ще станат част от т. нар. мегаблокбастър. Покрай филмите обаче доста пари ще бъдат давани и за мърчъндайзинг с най-разнообразни продукти мимо - книги, тематични паркове за развлечения, а също и стилизирани представления на култовия Цирк дю Солей (Cirque du Solei)l, които ще бъдат играни в 350 световни града.

Осъществяването на проекта ще продължи и няма да бъде спиран нито за миг, дори ако 59-годишният Камерън се умори и реши да си даде почивка. А излизането на филмите на голям екран е заковано за всяка Коледа от 2016-а до 2018 г.

Сюжетът на първата лента от трилогията разказва за събития, случващи се 10 години след онези в оригиналния "Аватар". Титулярните актьори Сам Уортингтън и Зоуи Салдана вече са подписали договорите си за снимките и в трите бъдещи филма.

Напомняме, че оригиналният "Аватар" излезе през 2009 г. и завинаги промени киното с 3D стандартите, които постави. Тогава бюджетът му беше фантастичните $ 237 млн., но пък събра боксофис от над $ 2,7 млрд.