Международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch Ratings) повиши перспективата на кредитния рейтинг на България до положителна от стабилна. Това се похвалиха от пресцентъра на Министерство на финансите.

Продължителният период на постоянен спад на съотношението на външния дълг към БВП и положителните тенденции по текущата сметка са довели до по-добро представяне на външните финанси на България в сравнение със страните от групата с рейтинг "ВВВ" и на това се дължи оценката на рейтинговта агенция.

Оттам очакват бюджетен дефицит за 2017 г. от 0,6 % от БВП, който е доста по-нисък от този в останалите страни от групата с рейтинг „ВВВ“.

Растежът на БВП се засилва. От "Фич" прогнозират икономиката на България да нарасне с 3,0 % през 2017-2018 г., което съответства на средния темп на растеж за държавите с рейтинг „ВВВ“.

Бъдещи развития, които индивидуално или колективно биха довели до преразглеждане на перспективата на страната ти и отпадане на положителните оценки са по-високи бюджетни дефицити, водещи до бърз ръст на публичния дълг, както и поява на условни задължения, например чрез подкрепа на държавни предприятия с публични средства.