"Мисля, че оттук насетне всички въпроси, които могат да бъдат задавани - включително и най-дълбоките за дълбочинната съдебна реформа - са намерили своя отговор."

Така тази сутрин главният прокурор Сотир Цацаров иронично коментира избора на последния четвърти член от прокурорската квота за бъдещия ВСС. В сградата на съвета в присъствието на членове на изборната комисия, излъчени от общото събрание, Огнян Дамянов спечели слепия избор срещу Ясенка Шигарминова, след като и двамата в неделя на балотажа събраха напълно еднакъв брой гласове - по 440.

Репликата на Цацаров беше явна ирония към председателя на ВКС Лозан Панов, който след срещата си с Бойко Борисов в Министерския съвет преди две седмици заговори именно за "дълбочинна съдебна реформа".

Двамата кандидати прави изчакаха комисията да направи избора, който бе напълно импровизиран. Законът казва, че се теглят чрез жребий, но не е определил повече подробности.

Стефани Черешарова - председател на избирателната комисия, и Виктор Малинов - на общото събрание на прокурорите, от ръка на ръка си предадоха еднакви бели пликове и листчета с имената на двамата, които бяха надписали пред журналистите. След прочитането на резултата Цацаров с искрено топло чувство стисна ръката на избрания прокурор Дамянов.

Тъй като законът изисква при такъв случай изборът да е чрез жребий - без да се указва как точно, някой беше предвидил дори капсулки от шоколадови яйца "Киндер сюрприз" да определят кой ще е новият член на ВСС. Все пак до употребата им не се стигна, а бяха предпочетени пликове.

Обвинител № 1 отбеляза, че законът е бил напълно спазен при протеклата процедура и че при 88% активност прокурорите могат сами да се сърдят на бъдещия ВСС. Той обаче изрази мнение, че било по-добре да не се стига до сляпата Фортуна, а е привърженик да има трети кръг, ако се изпадне в безпрецедентната досега хипотеза - двама кандидати да са с еднакъв брой гласове. 

Така в крайна сметка новите членове на ВСС от прокурорската квота са Дамянов, Даниела Машева, Георги Кузманов и Пламен Найденов. Преди това следователите изпратиха там шефа си Евгени Диков.

До края на днешното си изказване пред медиите Цацаров още веднъж нападна Панов, като каза, че съдебна реформа е "Наглите" да не излизат от затвора и "дълбочинна реформа е "Наглите" да са в затвора". Така той иронизира в отговор на журналистическия въпрос какво смята прокуратурата за възможността двама от "Наглите" да излязат на свобода (що се отнася до "Килърите", там делото още се бави по инстанциите и е до Върховен касационен съд, б.р.).

Цацаров коментира и инцидента на автомагистрала "Тракия", като каза, че очевидно се касае за организиран канал за прекарване и извеждане на чужденци - а не просто за двама души: загиналия шофьор и задържания собственик на бус. Главният прокурор обяви, че се е работило цяла нощ и информациите водят към изводи като в случая с летище София - организатори са чужди граждани, дошли у нас като бежанци, които са превърнали трафика на мигранти в свой бизнес. Той каза само че организаторите, с които се работело и в момента, са от трета рискова държава - не от ЕС (в случая с разбития канал на летището те бяха от Бангладеш, б.р.).

Според главния прокурор в такива казуси рисковете са два: единият е за съдбата на самите трафикирани, които са смятани просто за стока и някои от които може да са истински бежанци, и вторият - че не само на Запад, а и у нас така влизат хора, за които не се знае нищо и може да представляват сериозна заплаха.