Европейската комисия потвърди днес готовността си да помага на усилията за споразумение между кипърските гърци и турци.

Те се съгласиха да подновят преговорите за обединение на острова в Женева по-късно този месец след четиричасов обяд на лидерите им Никос Анастасиадис и Мустафа Аканджъ с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в неделя вечерта.

"Приветстваме резултата на работния обяд между двамата лидери и генералния секретар в Ню Йорк", каза говорителят на комисията Маргаритис Схинас. "Европейският съюз е споменат в комюникето и бихме желали да потвърдим ангажимента на нашата институция и на председателя (Жан-Клод) Юнкер да бъдат в готовност да помагат в този процес".

Дата за новия кръг от преговори още не е определена.

Пречка пред досегашните бяха различия за обхвата им. Турците искат да сложат всички въпроси на евентуалното обединение заедно на масата. Гърците искат първо да приключат с гаранциите за сигурност, като условие за споразумение по останалите въпроси.

Турция окупира северната част на Кипър от лятото на 1974 година, когато тя изпрати там войски в отговор на неуспешен опит за преврат на местни гръцки военни, който целеше да присъедини острова към Гърция.

Т.нар. Севернокипърска турска република, която се крепи благодарение на близо 40-хилядния турски гарнизон, е призната само от Турция и от Азербайджан. На референдум преди приемането на Кипър в ЕС през 2004 година турците гласуваха за обединение на острова, а гърците - против.